Nyheter

Gratis tipspromenad i tätort för hälsans skull

Nyheter Hälsocenter med Jerry Karlsson i spetsen satte för några veckor sedan upp skyltar i centrala Vaggeryd och Skillingaryd. Jerry berättar om tipspromenaden där nya frågor finns tillgängliga varje söndag 

Här finns informationen

Tre delar tips, ett för 4–7 år, 7–11 år samt för vuxna finns i den app som går att ladda ner gällande den nya X-rundan. Tipspromenaden är gratis och 15 frågor finns. 

– Det är en digital tipspromenad. Man kan när som helst gå rundan och svara på frågorna som man får upp via en qr-kod man skannar in på sin telefon. 

– Varje söndag morgon kommer det in nya frågor i appen och de är 15 till antalet. Starten görs vid biblioteket i Vaggeryd och biblioteket i Skillingaryd. Rundan i Vaggeryd är 2,5 kilometer och i Skillingaryd är den på 3,5 kilometer, berättar Jerry Karlsson från Hälsocenter. 

När appen laddas ned i telefonen finns en karta som man följer. Rundan är samma, men har också en fördel om man är i annan ort än den man bor i… 

– X-rundan är rikstäckande så det kan vara ett bra tips när man vill lära känna en ny ort, kanske under en semesterresa eller liknande, säger Jerry. 

Skyltarna i våra tätorter satte Jerry upp för några veckor sedan och nyfikna invånare har redan provat att ladda ner appen, där man också kan se resultatet av sin frågerunda. Målgruppen kan vara skolklassen, familjen, promenadgruppen… ja alla oavsett ålder. 

– Det kanske inte är alla som har den digitala tekniken i sin telefon, men då kan man gå tillsammans med någon annan. Man kan också välja, när man känner till rundan, att gå direkt till fråga sju exempelvis. 

När 11-kaffet är uppdruckit under lördagen kommer Jerry Karlsson att finnas på plats utanför biblioteket i Skillingaryd där hjälp att ladda ner appen görs och därefter promeneras rundan om man gemensamt vill följa med på den nya X-rundan. 

Frågorna ser bolaget bakom X-rundan till att uppdatera varje söndag och frågorna är av rikstäckande art.

Jerry vid Hälsocenter har satt upp tipsskyltarna runtom i tätorterna

Taggar

8 reaktioner på Gratis tipspromenad i tätort för hälsans skull

Håller med – varför ska kommunen syssla med detta när föreningslivet kan göra det? Kommunen konkurrerar mer och mer med föreningar och företag exempelvis matservering och nu detta.

Trevligt! Har gått X-rundan ett flertal gånger i Jönköping och har efterfrågat att den även ska vara tillgänglig i Vaggeryds kommun. Alla kanske inte vill eller kan gå på söndagar och nu har man möjlighet alla dagar i veckan. Den ena utesluter väl inte det andra.

Varje dag jag går förbi en sådan skylt Jerry satt upp går mina tankar till frågan varför kommunen gör detta?

Min åsikt är inget gnäll utan utgår från en princip om att detta är inte kommunal uppgift.

Det som Jerry arbetar med är ett projekt för ökade kommunala insatser för ökad hälsa.

Projektet är tillfälligt och skall ge resultat efter projekttiden och risken är nu att vi framöver enbart få se några små plåtskjyltar.

Det bästa projektmetoden hade varit om man samverkat med föreningslivet för att få ökat intresse för mer föreningsdrivna tipspromenader då hade man ju fått något bestående.

Det är en vedertagen kunskap att när kommuner tar på sig att driva tidigare föreningsuppdrag så minskar de frivilliga engagemanget.

Ge våra föreningar ökade bidrag så kommer folkhälsan öka. Så enkelt är det och den åsikten är inget gnäll.

Det är nu dags för kommunen att lägga ned hälsoprojektet så som det hittills drivits.

Vad är problemet? Det finns väl de människorna som inte klara av att ta sig eller gå på det underlag som finns på exempelvis Grönelund. Då är det väl bra att det finns flera möjligheter. Helt otroligt att man måste gnälla till precis allt.

Men varför är ni så negativa? Det är ju jättebra med Friskaportarnas tipsrunda på Grönelund på söndagar, men varför ska man inte kunna gå ännu en gång mitt i veckan om så önskas?
Jag tycker det är jättetrevligt med de på Grönelund, men de är ju bara en kort period, så det gör inget att det finns en till.
Bra jobbat säger jag.

Håller med Holst, ska kommunen ägna sig åt att konkurrera med föreningslivet. Skam går på torra land. Fy skäms kommunen.

Fruktansvärt tokigt att kommunen via hjälp utav ett frågeproducerande bolag själ aktiva föreningars uppdrag.

Jag vill ha kvar till exempel Frisksportarna tipsrundor på Grönelund liksom många andra föreningar liknande aktiviteter.

Det kan inte vara en kommunal uppgift att med dessa rundor konkurrera med föreningslivet även om man hittat på argumentet hälsosjäl.

Vad säger kultur och fritidsnämnden? Vill ni påskynda det aktiva föreningslivets död. Vore det inte bättre att lägga mer pengar till föreningsstöd.

Enligt min uppfattning skall inte kommunanställda ges uppgifter att göra det som redan sker bäst via frivilliga föreningslivet.

Har kommunen en annan uppfattning borde ni omedelbart ta över totala driftansvaret för idrottsplatserna, Grönelund, Bäckalyckan med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *