Nyheter

Grönelund invigdes med guldspik och hedersgäst

Nyheter Rune "Pampen" Stork deltog vid festligheterna på Grönelund under eftermiddagen där kommunfullmäktiges ordförande Christer Holmgren (M) och Sverker Bernardsson (C) invigde kalaset med guldspikar

Rune Stork berättade om hur allting började

Många hade samlats för att vara med vid invigningen av den nyrenoverade friluftsgården Grönelund i Skillingaryd.

Christer Holmgren (M) kommunfullmäktiges ordförande berättar innan invigningen att det här är de trevligaste uppdragen han har.

– Fantastiska ideella medlemmar som har byggt upp föreningslivet här på Grönelund. En anläggning som den här är fantastiskt, berättar Christer.

På första parkett satt Rune ”Pampen” Stork med sin kaffekopp.

– Jag känner mig som 93 fast jag är 94, säger han med ett stort leende och fortsätter berätta att han startade ungdomsavdelningen Berguvarna 1949. Det var då allting började.

– Jag var ungdomsledare på den tiden och vi var här tillsammans med några killar och spelade boll, jag var ju tvungen att underhålla dem. När jag gick hem en kväll så knackade jag på torpfönstret. När mannen som bodde i torpet kom ut sa jag att vi är en liten klubb här och söker en fotbollsplan och att vi ville köpa torpet. Vi kom överens om priset som var 5 000 kronor och då ingick det tre krusbärsbuskar, några hönor, två vinbärsbuskar och några äppelträd som hade sura äpplen. Det här var den 1 april 1949 och vi behövde få in lite pengar till det här. De äldre tyckte det här var en vansinnig idé och jag ordnade med ett papper där ungdomarna kunde gå runt och få lite pengar till köpet. Jag gick bland annat till Anders Krahner, han var största företagare i bygden. Jag vågade knappt gå in för han hade heltäckningsmatta minns jag. Han skänkte 100 kronor till vår verksamhet direkt och när jag gick ut sa han ”Vill du ha mer så säg bara till”. Donationerna från samhällsborna var allt från 2 till 100 kronor, berättar Rune.

– För att alla hade ställt upp och hjälpt oss skulle jag ordna en midsommarfest som tack för hjälpen. Firandet fortsatta år efter år och festerna gick ihop sig så vi kunde bygga huset som nu renoverats. Tänk att det är tack vare några grabbar i 8 – 10-årsåldern som gör att vi är här idag. Jag vill hylla våra ungdomar som rensade samhället med sin tiggarlista. Ni skulle varit med på ”torpets tid”, avslutar Rune och får många och varma applåder.

Spikarna skulle i

Niklas Claesson, konferencier, tar över mikrofonen och berättar att för några år sedan fick de tips att de kunde söka pengar från Boverket. Och på den vägen blev det. Hösten 2017 startade renoveringen.

Sverker Bernardsson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden lämnar över en gran till föreningen och nämner att ”Den ideella andan sitter i väggarna”.

Det tionde Grönelundsstipendiatet delades ut av styrelsen och i år gick det till cykelsektionen.

Nu var det dags för den riktiga invigningen. En träregel med två guldbelagda spikar tillsammans med ett sverigeband runt om låg på ett av fikaborden. Kommunens representanter skulle slå i var sin spik, vilket gjordes med viss möda, och de nyrenoverade lokalerna var nu invigda.

Efter invigningsceremonin kunde man få testa på olika aktiviteter som klubben anordnade om man inte enbart ville dricka kaffe och äta god bakelse.

Fotnot; Ett bildspel kommer att presenteras i helgen från eftermiddagens festligheter på Grönelund.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *