Nyheter

Grönstrukturplanen blir en dörröppnare

Nyheter Kommunfullmäktige godkände den gedigna grönstukturplanen. Men vad planen den våra politiker beställde från början? "Nu är vi förväntansfulla och det är ett helhetsgrepp"

Grönstrukturplanen godkändes

– 2017 beslutade kommunstyrelsen att planen skulle fram. Projektet startade upp i mars 2018 och avslutades i december 2019. Nu är grönstrukturplanen klar. Sträck på er att ni tog det här beslutet att genomföra grönstrukturplanen, berättar Madeleine Larsson, miljöstrateg och går igenom den gedigna handlingen som blir en dörröppnare för alla.

Lennart Karlsson (EMP) var först ut att ställa frågor angående den nya planen;

– Dricksvattnet. Vi har vattentäkt i Skillingaryd och Vaggeryd. Vi har nästan de finaste täkterna i världen, rör inte resten på Östra Strand!

– Jag är imponerad om ert arbete. Det finns en fråga dock. Hur ska vi fortsätta? undrar Thomas Axelsson (KD).

– Varje nämnd är ansvariga. Just nu ser det mycket positivt och det finns ett intresse att följa grönstrukturplanen, svarar Madeleine Larsson.

– Jag undrar vilken kraft det här dokumentet har med tanke på 2018. Kan vi påverka skogsbruket i det här dokumentet? undrar Malin Rehnstedt (MP).

– Sedan projektet startades så tittar vi tillsammans med tekniska angående skogsbruksplanen. Jag upplever att grönstrukturplanen gett en del input och vi får ta det vidare sen när skogsbruksplanen är klar om några år, svarar Madeleine.

Roger Ödebrink (S);
– Det är spännande nu när vi ska ta den här. För oss som varit med en längre tid. Mitt intresse för det här har väckts och ökat genom att det arbete ni har gjort. Jag tycker att ni har gjort ett kanonjobb, det var inga självklarheter när vi skulle starta det här om vi skulle lägga resurser på det här. Nu får vi cred utifrån. Vad gör vi nu, det är politikernas stora fråga. Vad gör vi sen, undrar Roger Ödebrink (S).

– Jag trodde inte att intresset skulle bli så stort. Grönstrukturplanen har varit en dörröppnare. Tack till alla, säger Gert Jonsson (M).

– Vi (S) är glada som så många andra och tacksamma för grönstrukturplanen. Vi har fått en utmärkt föredragning. Vi har följt det här arbetet löpande och det varit lärorikt. Nu är vi förväntansfulla och det är ett helhetsgrepp. Man har vägt in alla kända kunskaper om vår kommun och det här är en plan som är viktigt för all framtida planering och en instruktionsbok för vardagen. Inte att förglömma även den ekonomiska delen. Den här planen handlar om att från att det ska se ut i Vasaparken, bredvid E4:an i Klevshult, hur det ska vara i Klevshult och Bondstorp. Men givetvis hur man ska nå Gärahovs ängar. Ligger avfallsanläggningen på en bra plats? Här är både utropstecken och frågetecken. Detta är några exempel och det handlar om det här uthålliga. Vi vill nämna våra friluftsområden, där vi även har föreningsanläggningar. Där vill vi gå längre. Det är så betydelsefulla att det finns något som säkerhetställer dessa i framtiden. Givetvis är skalbaggar och harar också viktiga, men vi måste behålla nyskapat gröna lundor runt knuten. Att ha närhet till grön yta, fåglar och insekter, även för de som inte kan ha kompassen runt halsen. Vi har ägnat mycket tid och eftertanke på detta och vi har besökt platser och diskuterat det här noga i vårt remissarbete. Det handlar om allt levande, både vi människor och den omgivande naturen. Om detta ska bli som vi säkert vill att den ska bli. Det gäller att jobba gemensamt och politik. Det är vi som ska gå till verket med det här. Det börjar med oss själva hur vi hanterar olika politiska frågor. Vi är stolta att vi har en vilja av kraft att vi har drivit fram det här, säger Kenneth Åberg (S).

– Du vet att jag håller med dig till 100% Kenneth. Så fort Roger säger något så känner jag att jag måste gå upp. Jag var en av de enrakaste att vara emot det. Det blev inte alls det vi kom överens om att vi skulle skapa. Vi gav egentligen inga förutsättningar. Räckte det till en fjärdedel av sidorna som var vårt mål. Vad hade hänt om vi inte hade fått rätt personer som skulle starta det här? Det hade kunnat se helt annorlunda ut. Som tur var fick vi rätt tjänstepersoner som gjorde detta, säger Ulf Abrahamsson (C).

Thomas Axelsson (KD);
– I miljörådet sitter jag och jag tycker att alla varit delaktiga i rapporten. Kenneth sa något som jag fastande för att vi måste genomföra det här för en peng. Och det kommer att kosta att genomföra det här. Jag gav ett förslag om insektshotell, men det gick inte budgetberedningen med på i vår, vi får hoppas det blir till hösten.

– Jag går tillbaka till vattnet igen. Vattentäkten på Östra strand ska säkerhetställas, det kommer vi att jobba stenhårt med. Ovanligt riklig mängd. Den får absolut inte röras. Den måste få mer uppmärksamhet, uppmanar Lennart Karlsson (EMP).

– Jag vill tacka alla som har jobbat med det här förslaget. Det kanske inte blev som vi tänkt oss, men jag blev väldigt tacksam för alla förslag kring förskolor och skolor, hur vi ska göra förbättringar. Här har vi källor som vi kan använda. Jag har själv fått upp ögonen för de gröna lungorna och vad vi behöver framöver, bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Jenny Larsen (KD).

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Jag satt och funderade tidigare… ”det blev inte som vi tänkt oss”. I tjänsteskrivelsen stod det att det finansierat med LONA-medel. Blev det mer än vad man tänkt sig ekonomiskt? Är kostnaderna täckta av LONA-medel. Jag är imponerade av dokumentet. Vad blev kostnaden i slutändan?

”I det här projektet sökte vi medel för nedlagd arbetstid, vi sökte bidrag på 50% av 540 000 kronor (beräknad total kostnad för nedlagd arbetstid) från statliga bidragsmedel LONA och blev beviljade 270 000 kronor. Många andra kommuner har lagt ner mycket tid med konsultuppdrag, men vi har gjort egna underlag, så det är relativt billigt projekt i sammanhanget” svarar tjänstemannen Madeleine Larsson.

– Jag får inte ihop det ekonomiska, menar Mats Oskarsson (M).

Carina Ödebrink (S) begär ordningsfråga, ”Vi kan inte ha en ordning där tjänstemännen ska berätta om vad det kostar, det var inte det vi skulle ta beslut om”.

Ingen mer på talarlistan, säger kommunfullmäktiges tillfällige ordförande Roberg Alkemark (S).

Magnus Thelin (L) begär ny ordningsfråga och undrar varför inte Mats får svar på sin fråga.

– Den frågan som Mats ställde ska inte tjänstemannen lämna uppgifter om. Det är fel ordning, typ Gert får går upp och svara på frågan, svarar Roger Ödebrink (S).

– Jag förstår varför jag inte får svar på frågan då jag förstår att frågan ska svaras av rätt person, menar Mats Oskarsson (M).

– Jag ställde frågan för jag visste inte vem jag ställde till, säger Jan-Olof Svedberg (SD) och Robert Alkemark menar att det var fel att ta upp tjänstemannen för att svara på kostnadsfrågan.

– Vi har fått LONA-medel och sedan har pengarna gått från kommunstyrelsens konto. Vi har gjort mycket inom väggarna och det är svårt att lämna ordagrant. Det är de medel som finns inom samhällsplanering, säger Gert Jonsson (M).

Kommunfullmäktige beslutade att grönstrukturplanen blir ett kunskaps- och vägledande dokument, fastslår Robert Alkemark (S) och klubbar beslutet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *