Nyheter

Grönt ljus för vaccinbevis på krogar och affärer

Nyheter Vaccinationsbevis ska kunna användas på serveringsställen och andra verksamheter med stor trängsel. Det meddelade regeringen på en pressträff i dag.

Vaccinationsbevis ska kunna användas på serveringsställen och andra verksamheter med stor trängsel. Det meddelade regeringen på en pressträff i dag. Montage: David Alin

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari 2022 kan införa föreskrifter om att vaccinationsbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik för att möjliggöra lättnader från andra restriktioner, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Vaccinationsbevis får dock inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter.

”Kraftig ökning”

Regeringens beslut kom samtidigt som man kan se en kraftig ökning av covid-19-smitta i landet.

– Vi har en kraftig ökning av antalet fall av covid-19 i landet just nu. Vi har även en ökning av patienter inom slutenvård och intensivvård. Men den är inte lika hög som smittspridningen, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens om coronaläget.

39 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats under onsdagen, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Sammanlagt har 15 369 personer avlidit med smittan i Sverige.

Andelen positiva testsvar har dubblerats

I nuläget får 115 patienter med covid-19 intensivvård. Totalt uppgår antalet bekräftat smittade med covid-19 till 1 375 267, en ökning med 17 320 under det senaste dygnet. En ny rekordnotering.

Man kan även se att andelen positiva svar bland de svenskar som testats för sjukdom var 19 procent jämfört med veckan innan då endast nio procent av de som testade sig var positiva.

– Det viktigaste just nu för att minska trycket på vården och risken för svår sjukdom är att så många som möjligt vaccinerar sig, sa Björkholm och uppmanade även alla att stanna hemma vid symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.

Taggar

Dela


14 reaktioner på Grönt ljus för vaccinbevis på krogar och affärer

Citerar Aftonbladet efter deras senaste uppdatering om covid-19:

”Flera rapporter tyder på att vaccinerade och ovaccinerade personer löper ungefär lika stor risk att smittas av omikron.
Det gäller oavsett om det handlar om immunitet uppbyggd av vaccin eller av tidigare genomgången covid-19.”

Men vaccinbevisen hjälper säkerligen mot att stoppa smittan. Eller?

Nä, men läs A:s svar ovan så får du en alldeles utmärkt och tydlig förklaring till varför man ska vaccinera sig.

C. Bra att du håller avstånd men som du märkt så är inte andra alltid så bra på det. Vaccin skyddar inte mot att bli smittad men det minskar risken för allvarlig sjukdom. Är man inte vaccinerad ökar därmed risken att man kommer hamna på IVA vilket i sin tur riskerar belasta en redan ansträngd vård. Det är inte bara Coronapatienter som vården behöver ta hand om. Vårdpersonal/vårdplatser ska även räcka till att ta hand om förlossningar, hjärtinfarkter, cancersjukdomar, bilolyckor, brännskador osv. Hamnar för många på IVA kan personal behöva omplaceras dit från andra avdelningar. Då kan t ex skadade människor få vänta outhärdligt länge på akuten.
Även om du är bra på att hålla avstånd så har du märkt att andra inte är det. Därför riskerar du att bli en av dem som överbelastar vården om du hamnar på IVA. Ett sådant scenario undviker du bäst genom att vaccinera dig.

C:
”Smittan sprids mest bland vaccinerade”
Var har du fått den informationen från?
Det är fortfarande fler ovaccinerade på sjukhus trots de är mindre än 15 centpro av befolkningen.
Du är en samhällsfara.

Agneta: Ska man då utesluta de som inte vill vaccinera sig, så att dessa människor inte kan göra viktiga saker som att gå till apotek och mataffärer? Dessutom sprids smittan mest bland vaccinerade, så vad hjälper då dessa pass? Att använda munskydd är dessutom inte bra för att du andas in din egen utandningsluft vilket till stor del är koldioxid. Det ökar också risken för luftvägsinfektioner, att använda munskydd.

Som ovaccinerad håller jag dessutom avstånd, vilket många andra inte gör senast idag då en dam ställde sig mindre än en meter bakom mig trots att jag alltid är noga med avståndet själv.

C: källa på att munskydd är farligt? Munskyddskrav har ju visat sig vara väldigt effektivt i övriga världen.
Och för övrigt är det ett faktum att av de som behöver sjukhusvård är majoriteten ovaccinerade.
Återkom gärna med länkar till dina källor.

.

Vid ICA kan man köpa online så då behöver man inte komma i i affären. Vid apoteket kan man ringa så lämnar personal mediciner eller andra saker ute.

Att man vill inte vaccinera sig måste man välja själv. Men då måste man ta konsekvenserna….

’Vaccinationsbevis får dock inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter.’
Varför inte i samhällsviktiga verksamheter? Det är framförallt där det finns stor trängsel. Skulle vara bra att Folkhälsomyndigheten inför obligatorisk munskydd till sådana verksamheter.
Folkhälsomyndigheten måste göra mer för att få kontroll över Corona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *