Nyheter

Guldklockans tid är förbi

Nyheter Christer Johansson på Codeq gästade under morgonen Mastec i Vaggeryd. Intressant information lockade ett 50-tal företagare i bygden.

Fullsatt Masteclokal vid frukostmötet  [1/5]

Frukostmöte  [2/5]

Christer; "Förr var det kamp mellan arbetssökande om jobben, nu är det kamp mellan företagen om kompetensen"  [3/5]

Många lyssnade intressant på "Guldklockans tid är förbi"  [4/5]

Varför jobbar du där du gör?  [5/5]

Christer Johansson som driver Codeq sedan 2005 föreläste under frukostmötet om att ”Guldklockans tid är förbi”. Frukostmötet arrangeras av näringslivrådet tillsammans med arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen. I dag var frukostmötet i Mastecs lokaler i Vaggeryd.

– Frågan är om det var bättre förr? Vissa saker var bättre, det var enklare att hitta personal. Att man har semesterfika är inget som biter på dagens sökande. Det handlar för oss arbetsgivare att attrahera ny personer. Vad gör ni själva för att vara ett attraktivt bolag? Undrar Christer och kikar ut över de 50-tal som kommit till Mastec och frukostmötet under fredagsmorgonen.

– Ställ er frågan varför du jobbar där du gör? Diskussionen fick fem minuter där bordskamraterna från WOG trä och Skillingarydssalvan diskuterade. ”1998 gick jag in på receptionen på Swedform och undrade om jag fick jobb, det fick jag. Började dagen efter. Det var enkelt och smidigt” säger Anna Ireklint, produktionsplanerare på WOG trä och får ett nickande medhåll av arbetskamraten Theres Holm på andra sidan bordet.

– Hur många av era anställda har fått ett annat jobberbjudande, undrar Christer och fortsätter att berätta om den nya generationen väljer arbetsgivare, man följer chefen om han eller hon slutar.

– Varför ska mina anställda jobba kvar hos mig? De anställda ni har idag kan sluta snabbt. Vi måste jobba med nya generationen. Förr var det kamp mellan arbetssökande om jobben, nu är det kamp mellan företagen om kompetensen.

Idag fungerar det inte att säga att det är billigt att bo, utan jobbmöjligheten på orten är utmaningen. En undersökning visar att 76% väljer en plats man vill bo och 24% väljer en plats med bra jobbmöjligheter men dålig livsmiljö.

2025 är 75% av arbetskraften ”den nya generationen”. Ställ frågan till er själva om mitt erbjudande är tillräckligt för att attrahera rätt målgrupp?

– Perfekta jobbet för de yngre är att man har ett jobb som man är stolt över och är meningsfullt, en bra chef och trevliga kollegor. Personal slutar om det inte finns några utvecklingsmöjligheter, säger Christer Johansson.

– Vi får kortare och kortare anställning, F-skattsedeln ökar och man hyr ut sig själv då man jobbar när man önskar. Vi måste våga utmana oss själva, är verkligen svenska språket det viktigaste? Vad säger andra i rummet när ni själva inte är på plats? Vad säger de som har slutat sin anställning hos er? Gräset kanske inte var grönare på andra sidan, ring till dom som slutat och hör om de vill komma tillbaka. Det är dyrare att nyanställa än att behålla de ni har, avslutar Christer Johansson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *