Nyheter

Gunnars filmer från förr visas i kväll

Gunnars filmer från förr visas i kväll

Nyheter I kväll visas gamla filmer från Skillingaryd.

Det är Skillingaryds Militärhistoriska Förening som i anslutning till sitt årsmöte i Miliseum har visning av cirka 30 minuter av Gunnar Blansch filmer från gamla Skillingaryd.

Östbo Historiska Sällskap har med Ola Hugosson som ansvarig redigerat en del av Gunnars filmer och tillsammans med Stig Ericson och Lars Karlsson har han även tagit fram uppgift på vad det är som syns på filmerna.

Den militärhistoriska föreningen visade vid sitt årsmöte 2004 Gunnar Blansch film om bränder med mera i Skillingaryd. Nu är det dags för filmvisning i lite annan tappning.

Gunnar var född 1901 och trogen Skillingaryd hela livet. Han är för en del hågkommen för sitt glada sätt och sitt engagemang i föreningsliv och i andra sammanhang. Gunnar tecknade ned många minnen från sin uppväxt. Det som nog de flesta känner igen är när han blev biten av puman Måns som fanns på Skillingaryds Läger 1913–1914.

Gunnar blev tidigt intresserad av bio – det var ett stort folknöje när han var ung. Så småningom började han själv filma och allt är bevarat för eftervärlden.

1979 inrättade Vaggeryds kommun ett kulturpris och redan det tredje året blev Gunnar av stipendiaterna, bland annat för att han arbetade med att bevara minnen från förr för framtiden.

Man kan läsa mer om Gunnar Blansch här.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *