Nyheter

Gunnarssons trägubbar i utställning på Vinden

Nyheter Under två helger kan man beskåda de tre bröderna Gunnarssons snidade trägubbar på mysiga Vinden i Skillingaryd.

De handtäljda gubbarna som visas på Smedjegatan i Skillingaryd är kändisar både från lokal och internationell nivå. Allt från kända Skillingarydsbor till Edvard Persson och Winston Churchill.

– Jag har tänkt sedan vi öppnade här på Vinden att vi bara måste visa upp dessa härliga figurer, berättar Elisabeth Ljungqvist, som tillsammans med sin familj driver Vinden och Mofas Hus.

– Det hela började med att när jag var barn bodde jag granne med en familjen Gunnarsson på Storgatan i Skillingaryd, och lekte med döttrarna Kajsa och Lena. Flickornas pappa Olle var snidare och även hans bröder Sven och Nisse. Sven och Nisse flyttade ganska tidigt till Stockholm och 1947 så öppnade Sven en ateljé på Drottninggatan som hans son Urban senare tog över, även han träsnidare. Det är alltså dessa tre bröders hantverk som visas upp, fortsätter Elisabeth.

– Jag samlar själv och har ett tjugotal gubbar och resten har vi lånat från folk runt om i Sverige så omkring 150 gubbar har vi fått i hop till utställningen. 

I kväll är det vernissage och under den här tiden kan man få extra information om de olika gubbarna av Elisabeth Ljungqvist och Torbjörn Gunnarsson, son till Olle Gunnarsson.

  [1/2]

  [2/2]

Taggar

Dela


1 reaktion på Gunnarssons trägubbar i utställning på Vinden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *