Nyheter

Gustav Sundkvists motorcykel F9707 – en kort historik

Nyheter Sven Gunnar Sundkvist och Mats Bergman berättar om motorcykeln som kommer att visas under lördagens hemvändardag utanför Magnisa stuga i Vaggeryd. 

Gustav Sundkvists körkort, 1927

Gustav Sundkvist flyttade 1914 till Vaggeryd för att börja arbeta i kokhuset på Munksjö Sulfatfabrik i Götafors. Han var född 1888 och uppvuxen på ett torp i Rydaholm. 1920 flyttade Gustav med sin familj från Vaggeryd ner till Götafors och in i en 1-rumslägenhet i den nyuppförda fastigheten Sandslätt vid Landsvägen (Jönköpingsvägen 74). Detta hus var ett av tre likadana trefamiljshus vid Landsvägen som Munksjö låtit bygga för sina arbetare. Den unga familjen bestod då av Gustav, hustrun Hanna (f. 1890) och de tre pojkarna Karl-Gustav, Torsten och Nils. 

1927 tog Gustav körkort men avvaktade med att köpa bil. Två år senare visade det sig att hans hustru Hanna drabbats av cancer och hon avled blott 39 år gammal. Äldste sonen Karl-Gustav, som hade fått arbete som kontorsbiträde på Munksjö, fick då hyra ungkarlsrummet på övervåningen på Sandslätt, och dit in flyttade de tre minderåriga bröderna.

 


 

Gustav Sundkvist och hans motorcykel F9707, 1946

Ebba Granath från Ödestugu anställdes då för att sköta hushållet för Gustav och hans söner. Hon avled dock oväntat 1939, vilket var ett hårt slag för Gustav och hans familj. Märta Johansson blev anställd som ny hushållerska och hon arbetade för familjen fram till 1950. Då var alla sönerna gifta och behovet av hushållerska hade minskat.

1946 tillät Gustavs ekonomi honom att investera i en motorcykel, och han köpte då denna Husqvarna 118 cc. Den gjorde det möjligt för honom att göra utflykter till närliggande samhällen. Framför allt åkte han till Värnamo där han besökte sina syskon och deras familjer. Gustavs barnbarn minns att deras farfar lät dem sitta på bensintanken och bli skjutsade runt i kvarteret i Götafors.

På Sandslätt bodde också Bertil ’Bäckius’och hans familj. När sonen Lars-Göran (f. 1937) tagit körkort 1953 för motorcykel fick han Gustav Sundkvists förtroende att låna hans motorcykel, så Lars-Göran åkte till Värnamo och samhällena och byarna nära Vaggeryd. Efter några år fick han möjlighet att köpa en egen Husqvarna.

Med stigande ålder fick Gustav svårigheter med rörligheten och slutade att köra sin motorcykel. Den togs då om hand av hans son Nils. Han och hans familj bodde i eget hus på Karlavägen 6 i Vaggeryd.

 


 

Kyrkoherde Magnus Bergman

När Nils gick bort 1991 fick grannen kyrkoherde Magnus Bergman erbjudandet att köpa motorcykeln. Han var sedan uppväxten mycket bil- och teknikintresserad, så även om han inte körde den mer än någon enstaka gång så kände han en glädje av att se den i sitt garage på Smedjegatan. Magnus Bergmans pappa var 1929 den förste som köpte bil i Korsberga söder om Vetlanda, samma år som sonen Magnus tog körkort.

När Magnus dog 1994 fick hans son Mats Bergman ta över motorcykeln. Han provade att göra några turer i grannskapet men de slutade alltid med att motorcykeln stannade efter några kilometer och inte gick vidare förrän den svalnat. Så den blev stående ända till 2023 då motorcykelmekanikern Kjell Rudolfsson fick släppa loss sin kunskap. Med ny kondensator och tändspole går den som när den var ny. Motorcykeln är helt i originalskick och då den dessutom har hela sin historia känd är den unik.

 

 

 


 

Lite kuriosa: när Mats 1997 börjat arbeta på Huskvarna gick det strax efteråt en medarbetare i pension. Denne hade börjat på Huskvarna 1946, samma år som tillverkningsåret för vår motorcykel. Hans första arbete var att leveranskontrollera och provköra nya motorcyklar. F9707 skulle ha kunnat vara en av dessa ……

Mats Bergmans motorcykel F9707, 2023

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gustav Sundkvists motorcykel F9707 – en kort historik

Jag har flera gånger funderat på var motorcykeln fanns idag. Mitt eget minne är att den stod väl skyddad och inlåst i Nils garage på Karlavägen. Någon gång i slutet av 80-talat fick jag förtroendet att köra den en eller ett par gånger. Det blev en liten runda i Vaggeryd. Vill minnas att det hade handväxel som var lite klurig till en början. När man väl bytt växel hade man nästan bytt sida på vägen! När Nils avled hade vi möjlighet att låta den finnas kvar inom familjen, men så blev det inte.
Det var verkligen roligt att läsa om morfar Nils motorcykel, att den fortfarande spinner som en katt med ny tändspole!

Fredrik Gustafsson, Fåglabäck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *