Nyheter

Gyllenör gästade sommarcafé

Nyheter Till Skillingaryds församlingshem lockades ett 30-tal åhörare till tisdagens sommarcafé.

Per Gyllenör är kyrkoherde i Wien  [1/6]

...och han gästade församlingshemmet i Skillingaryd under tisdagseftermiddagen  [2/6]

Lotterier fanns  [3/6]

Svenska kyrkans arbete utomlands  [4/6]

I köket bakade Gerd Örnberg och Ulla Fritz våfflor  [5/6]

Snart dags för fika både för vår församling- och Wiens kyrkoherde  [6/6]

Per Gyllenör bor i Höganäs och jobbar nu som kyrkoherde i Wien och tidigare arbetsplats var Rotterdam… Han hade en intressant berättelse inför ett 30-tal åhörare.

– De allra flesta utlandsförsamlingar är indelat i regioner. Alla länder täcks av en svensk utlandsförsamling. I de gamla Sovjetstaterna finns vi dock inte. I flera länder finns flera pastorat och sedan kan ett land omfatta flera länder. Svenska kyrkan i Wien utgör ett pastorat med Tjeckien, Slovakien och Ungern, berättar Per Gyllenör.

– Utanför Jerusalem har vi pilgrimvandrat, vi firar midsommar i Rotterdam, turistscafé finns hos Svenska kyrkan i Los Kristianos i Spanien. Vi har ett gott samarbete med ambassadörer utomlands. I Wien är det svenska kyrka som heder leder krissamarbetet exempelvis, säger Per Gyllenör.

– En klassisk syssla i syförening förr i tiden var att man tillverkade julkappar och skickade ut till någon sjöman. Sjömännen var med på jullunchen i församlingen och man fick hjälp med att skriva brev hem. Idag är inte Rotterdam största hamnen längre, så arbetet med sjömännen har minskat, nämner Per Gyllenör.

Kyrkoherden berättar vidare att en sjömanskyrka ser lite annorlunda ut idag. Idag firas Lucia, man har knutsdans, vi hjälper även svenskar att döpa sina barn. Uppdraget är detsamma utomlands som i Sverige. Per avslutar med att kyrkan besöker fängelse, sjukhus, vi möter de gamla och unga, de utslagna.

Sommarcaféet avslutades med kaffe och våffla.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *