Nyheter

Habiliteringspengar för dagersättning användes inte

Nyheter Vaggeryds kommun sökte och fick statsbidrag som inte nyttjades

Bild: Riksbanken

Förra året fick kommunerna möjlighet att söka ett särskilt statsbidrag för införande av eller höjd habiliteringsersättning. Att betala habiliteringsersättning till deltagare i verksamheten är inte reglerad i lag utan är ett sätt att stimulera den enskilde att delta i verksamheten. De som deltar gör det utifrån den kapacitet de har.

När erbjudandet om statsbidrag kom ansökte Vaggeryds kommun om pengar och kryssade i en ruta som meddelade intresse om mera pengar om andra kommuner inte ansökte om stöd.

I första omgången erhåll kommunen 490000 kronor och därefter ytterligare en miljon kronor, det vill säga totalt omkring 1,5 miljoner kronor. Statsbidraget var ett stöd som enbart gällde för 2018.

Vid tillfället hade Vaggeryds kommun dagersättning för hel- eller halvdag. När stödet var utbetalat införde Vaggeryds kommun heldagsersättning oavsett hur många timmar man deltog i verksamheten. Det motiverades med att alla som deltar i habilitering inom LSS, deltar efter förmåga och ska ha samma ersättning. Kostnaden för det hamnade på 30000 kronor om året, något som man ansåg kunna rymmas i den kommunala budgeten om statsbidraget inte utgår för mer än 2018.

De kontrollerade hur statsbidraget kunde användas och gjorde tolkningen att det statsbidraget endast kunde användas för att införa eller höja dagbeloppet inom habiliteringsverksamheten. Med den slutsatsen beslutades att inte rekvirera1461850 kronor från staten utan man använde de cirka 30000 kronor som det kostade att införa hel dagersättning för alla som deltar. Det beloppet är nu är  inarbetat i den kommunala budgeten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *