Nyheter

Hagafors Kvarn

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. 

Horshaga 1:70 Hagagatan 2 Kvarnen. Industrihistoriskt/samhällshistoriskt värde.

Kvarnverksamheten vid Horshaga/Harkeryd är av gammalt datum och är omnämnd i den statliga kvarnkommissionens rapport från 1697.

Där heter det ”Horshaga/Harkeryd, en skvaltkvarn som går höst och vår, i gräns mellan nämnda hemman”.

Den nuvarande kvarnbyggnaden är från 1854 och i denna bedrevs kvarn-verksamhet ända till 1913. Men redan 1863 började vattenkraften vid kvarnen också att utnyttjas vid pinnstolsfabrikation. Därmed anses denna plats också vara Sveriges första industriella pinnstolsfabrik. 

Pinnstolstillverkningen flyttades efter några år till en särskild byggnad där vattenkraften även utnyttjades till drift av andra träbearbetningsmaskiner.

Efter 1913 med tynande verksamhet och marginellt utnyttjande av kvarnbyggnaden påbörjades 1985 en upprustning av kvarnbyggnaden till föreningslokal med bland annat samlingssal, möjlighet till utställningar och serveringsverksamhet samt bastuanläggning.

Svenarums Hembygdsförening

  [1/3]

Kvarnen Hagafors. Foto Christer Glenvik.  [2/3]

Bod och stallbyggnad.. Foto Nils Jonsson.  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *