Nyheter

Hagshults klockstapel brann inatt – förundersökning om mordbrand inledd

Nyheter Klockan 04.29 kom första larmet om branden i Hagshult. När räddningstjänsten kom till platsen var klockstapeln övertänd "Stor sorg i bygden"

Arkivfoto

När räddningstjänsten kom till platsen var klockstapeln, från 1700-talet, intill kyrkan i Hagshult övertänd.

Polisen är på plats under dagen för att genomföra en teknisk undersökning.

Enligt Räddsamf anlände räddningsstyrkor från Skillingaryd, Vaggeryd, Värnamo och Jönköping till platsen tillsammans med ambulans och polis. Vid räddningstjänstens framkomst var klocktornet helt övertänt och insatsen inriktades på att förhindra spridning av branden.

Klockan 06.00 var branden under kontroll och någon spridningsrisk föreligger inte. Branden kunde begränsas till klocktornet. Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen för bevakning under dagen.

Texten uppdaterad kl 08.30;
– Jag blev chockad och förtvivlad när räddningstjänsten ringde mig. Man hade redan hunnit släcka och stapeln hann falla innan jag kom hit. Hela bygden här känner stor sorg, kyrkan betyder mycket i Hagshult. Även om det inte kan bli detsamma så känner vi tacksamhet över att kyrkan står kvar och att den inte tagit skada, säger tillförordnad kyrkoherde Maria Åberg till P4 Jönköping.

Texten uppdaterad kl 10.20;
Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Brandplatsen är avspärrad i väntan på en kriminalteknisk undersökning som ska göras så snart det är möjligt, av kriminaltekniker.

Foto; Jeanette Aronsson

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Taggar

13 reaktioner på Hagshults klockstapel brann inatt – förundersökning om mordbrand inledd

Då har eländet att bränna kyrkor kommit till oss också !!
Det här är nog tyvärr bara början.

Vår svenska historia ska tydligen rensas ut !!

Om du har nys om vem som kan ha tänt på föreslår jag att du kontaktar polisen med dina tips. I annat fall är det bara idiotiskt att börja spekulera och svartmåla.

Vilken kyrka är det som har brunnit? Så vitt jag vet har det inte brunnit i någon kyrka. Om någon ville bränna ned just kyrkan hade de väl mest troligt tuttat på taket på den och inte klockstapeln?

En fruktansvärt tråkig händelse och ja, troligtvis är branden anlagd. Men pyromani har funnits i åratal, så dina unkna undertoner kan du behålla för dig själv.

Ja, självantändande klockstaplar har man ju
faktiskt aldrig hört talas om!

Man hoppas dom får tag i den/de skyldiga.
Skulle vara självklart att alltid betala för skadegörelsen också.

Vi får ju ändå leva med en ny i st för den gamla…

Ja en sådan klockstapel börjar ju inte brinna av sig själv precis. Så troligtvis så är det någon som har tänt eld på den. Så det har även börjar här nere också nu att bränna kyrkor. Jag tror att det är anlagt

Det bör kanske tydligare framgå i artikeln, en liten faktaruta?, att utredning om mordbrand alltid föreligger vid bränder som uppstått av oklar anledning. Detta för att ge möjlighet att använda hela ”utredningstekniska verktygslådan”. Då slipper kanske människor stressa upp sig och ”måla fan på väggen” utifrån rena antaganden och istället uppbringa lite is i magen och invänta fakta.

Håller med Sherlock!!
Ta reda på fakta innan anklagelser.
De går alltid ut och säger: förundersökning om mordbrand.
Kolla bara vad som hände vid Fågelforsskolan, där var också rubriken Förundersökning om mordbrand och till sist kom de fram till att det var elfel…
Invänta och se innan man uttalar sig – annars sprids rykten fort

Om branden skulle vara anlagd har polisen möjlighet att genom positionering mellan olika mobilsändare avgöra vilka mobiler som har varit i närheten den aktuella tiden? Det förutsätter naturligtvis att förövaren (förövarna) har haft mobilen med sig. Men det går väl inte för det kan ju vara integritetskränkande

Bränderna verkar drabba kyrkor, kyrkobyggnader och också hembygdsgårdar. Därutöver också bilar, lastbilar parkerade på låsta industriområden (huvudsakligen på helger). Mycket utredningsjobb för polisen blir det!

Märkligt att kvinnor ofta tror på självantändning, elfel etc när det är ett känt faktum att kyrkor och klockstaplar utsätts för attentat. I Frankrike brinner ca 150 kyrkor årligen, den mest kända Notre Dame.
Så det handlar varken om svartmålning eller spekulstioner och att förneka detta fenomen är naivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *