Nyheter

Hagshultskossor på viktig mötesplats

Nyheter GastroNord, norra Europas viktigaste mötesplats för hotell, restaurang, mat och dryck får finbesök från bygden imorgon och torsdag. Det är "Hagshultskossorna" som kommer på besök.

Hagshultskossorna, arkivfoto från januari 2017

På gården i Hagshult, hos Carl-Johan Bertilsson, produceras svenskt hållbart kött av hög kvalitet, det är ett unikt koncept med ett hotell för pensionerade mjölkkor. Köttet säljs till Fällmans kött, Sveriges främsta grossist på kött, med kunder som vill ligga i framkant och värnar om bra kött från friska djur med tydligt ursprung.

– Vi har tagit fram ett helt nytt koncept. Hos oss får mjölkkorna vila och äta upp sig, de går lösa i mjuka djupströbäddar (massor av mjuk och härlig halm som fylls på flera gånger om dagen), äter gräs som produceras på vår egen mark, vilar en stund i solen eller njuter en stund i ryktborstarna som snurrar i behaglig takt och ger massage, säger Ulrica Björnhag i Hagshult.

För att korna ska slippa långa transporter samarbetar Hagshultskossorna med lokala aktörer som mjölkgården Torsjö säteri utanför Eksjö och Ellos slakteri i Lammhult.

– Smak, kvalitet och hållbarhet är våra ledord. Köttet blir extra gott och rikt på Omega 3 hos djur som enbart äter gräs och inte är stressade. Ska man äta kött ska man veta att det kommer från en ko som haft ett fint och bra liv, säger Ulrica Björnhag.

Från restaurangbranschen finns en stor efterfrågan på svenskt kött från mjölkkor och verksamheten i Hagshult utvecklas hela tiden med fokus på hållbarhet.

– Just nu planerar vi för nya produkter, bland annat talg. Vi jobbar hela tiden för att ta tillvara så mycket som möjligt av kon och det blir mycket fett över när köttet styckas. Det går att smälta ner och använda som stekfett eller smakförstärkare. Vi kommer att ha med den nya produkten på GastroNord, avslutar Ulrica Björnhag.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *