Nyheter

Hagshultskossorna blev inte årets klimatbonde

Nyheter Igår kväll presenterades årets klimatbonde av Svenskt Sigill. En av årets nominerade var Hagshultskossorna "Vi är väldigt stolta över att ha blivit uppmärksammade"

För ett år sedan blev Ulrica och Carl-Johan "Årets nötköttsföretagare"

– Vi tycker att Vikentomater verkligen är värda priset för de är mycket duktiga med sin verksamhet. Att bli nominerad är i sig ett erkännande så vi är superstolta och glada över att vi har uppmärksammats, kommenterar Ulrica Björnhag från Hagshultskossorna. 

Hagshultskossorna har varit nominerade tidigare och kan bli nominerade igen nästa år. 

Nedan är från pressmeddelandet;
Susanne och Mats från Vikentomater vinner tävlingen Årets klimatbonde. Vikentomater sprider matglädje och kunskap om klimatsmart produktion. Resurseffektivitet är genomgående i allt de gör från odling till att minska på matsvinn och de strävar alltid efter att bli ännu bättre.

Klimatfrågan genomsyrar våra liv idag och debatten är ofta het. Medan diskussionerna kring vilken mat som är mest klimatsmart pågår så jobbar bonden, oftast i det tysta, enträget vidare för att hela tiden förbättras. Det vill vi på Svenskt Sigill Klimatcertifierad ändra på genom priset Årets klimatbonde.

– Det är väldigt kul att få det här priset. Att vinna Årets klimatbonde är ett kvitto på att vi har nått en viktig milstolpe i vår strävan efter att bli så hållbara som möjligt. Vi vill sprida matglädje och det här är ju också ett sätt att göra det, säger Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater.

Motivering från juryn
Vikentomater har funnits länge men tappar aldrig lusten för att hela tiden bli bättre – både i produktionen och i sina produkter. De tar upp konkurrensen från importerad mat genom att även odla meloner, chili och bär.

Resurseffektivitet är genomgående i allt Vikentomater gör. Från återanvändning av vatten, näring och odlingssubstrat till att minska på matsvinn genom förädling i den egna restaurangen samt biogasproduktion av det som inte går att använda. De använder enbart förnybar energi och producerar egen solenergi. Energieffektiva växthus med isolering minskar förlusterna av värme.

Vikentomater sprider matglädje genom sitt fokus på att få fram de bästa klimatcertifierade tomaterna, sina event med kockar, sociala medier, restaurangen och utformningen av butiken där tomater säljs som lösgodis. Deras växthus och restaurang fungerar som en nod för att samla lokala matentreprenörer.

Vikentomater är klimatcertifierade sedan 2018 och har också en IP Arbetsvillkor certifiering som en garant för att de är sjysta arbetsgivare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *