Nyheter

Hagshultskossorna kan bli ”Årets Klimatbonde”

Nyheter För att uppmärksamma de som verkligen gör jobbet med att minska klimatpåverkan inom primärproduktionen delar Svenskt Sigill Klimatcertifierad ut priset Årets klimatbonde. Nu är sex stycken bönder i framkant inom klimatfrågan nominerade till Årets Klimatbonde 2020, varav Hagshultskossorna är en av dem.

Arkivfoto från 2017 då vi besökte Hagshultskossorna

Kriterierna för att bli nominerade var att man ska vara en primärproducent och det spelar ingen roll om man är kött-, grönsaks eller hyacintbonde. Det är de klimatsmarta förbättringarna av produktionen som räknas. Bonden ska ha sin produktion i Sverige och arbeta målmedvetet för att ständigt minska klimatpåverkan. Bonden ska ha en koldioxidsnål produktion och vara i framkant när det gäller kväveffektivitet. Man ska vara ett föredöme för andra samtidigt som man självklart tar ansvar för djur och natur.

Vinnaren av Årets klimatbonde kommer att utses i september och presenteras av Svenskt Sigill Klimatcertifierad och är en del av den nationella tävlingen ”Årets Bonde”. Vinnaren utses av domarjury som består av Anna Richert, Paul Svensson, Ulf Sonesson och Helena Allard.

Kopensionatet ”Hagshultskossorna”, Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson från Hagshult utanför Skillingaryd, är nominerade med motiveringen; ”När mjölkkon inte längre levererar mjölk på topp flyttar hon till kopensionatet i Hagshult. Här blir hon naturvårdare genom att beta ängar och hagar. Under tiden bygger hon muskler och fett som blir rik på vitaminer, mineraler och omega-3. Ett cirkulärt tänk som förlänger livscykeln för den fina mjölkkon genom att upcycla henne till riktigt fint kött. Med vintergröna marker, LED-lampor, korta transporter och en klimatcertifiering enligt Svenskt Sigill är Hagshultskossorna förebilder inom klimatsmart köttproduktion”.

Fotnot; Övriga nominerade bönder kommer från Löddeköpinge, Gävle, Kvänum, Ekerö och Kristianstad.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hagshultskossorna kan bli ”Årets Klimatbonde”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *