Nyheter

Hagshultskossorna prisades

Nyheter När mjölkkor inte längre levererar på topp kan de bli naturvårdare i stället. Nu prisas Ulrica Björnhag, som driver Hagshultskossorna utanför Skillingaryd, för att ha skapat Sveriges hittills enda kopensionat – där ett smakrikt gräsbeteskött är slutresultatet.

Hagshultskossorna prisades. Här tar Ulrica Björnhag emot diplom. Pressbild.

Smålands och Ölands Gastronomiska akademi delar varje år ut diplom till framstående personer inom det gastronomiska området, som främjar lokal förädling och konsumtion.
I år är Hagshultskossorna i Skillingaryd vinnaren i kategorin lokal primärproduktion.

– Vi är superglada och stolta för att någon har sett det vi gör och vill lyfta fram det, säger Ulrica Björnhag, som driver företaget tillsammans med sin man Carl-Johan Bertilsson.

Verksamheten går ut på att ta emot äldre djur av mjölkras, med en snittålder på är sju, åtta år.

– Det är fantastiskt att få ta emot de äldre korna. De har fött kalvar och gett många tusen liter mjölk och i stället för att de skickas till slakt direkt så får de ett värdigt avslut på livet hos oss. De flyttar till oss på Kopensionatet när de har mjölkat klart. Hos oss stannar de minst sex månader och vanligtvis någonstans mellan ett halv år och ett år. Under den tiden ska de ha hunnit varva ned och bygga upp muskler och fett. Det är som ett omvänt spa, de kommer hit för att gå upp i vikt, vi kallar det för re-cow. Vi tar kon på en vända till, säger Ulrica Björnhag.

Djuren äter bara gräs, vilket gör att de växer långsammare och lägger på sig fett långsammare. Resultatet blir att ett saftigt och marmorerat kött, där fettet blir alldeles gult. Fettet, och därmed köttet, blir mer smakrikt eftersom fettsammansättningen förändras; det är mer omega-3 fett i kött från kor som bara äter gräs.
Därefter skickas djuren till slakteriet i Lammhult, som ligger cirka 30 minuters resa med bil från gården. Företaget gör sedan korv och andra charkuterier, lufttorkade detaljer samt säljer färdiga köttlådor som de levererar till konsumenterna i kylbilar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Köttet köps även av flera finkrogar, däribland Fotografiska i Stockholm.

– Våra kor ger ett fantastiskt kött samtidigt som det verkligen är hållbart. Man kan säga att vi tar hand om och utvecklar en bortglömd resurs!

Källa: Livsmedel i fokus

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *