Nyheter

Håkan lämnar nu över nyckeln

Nyheter På kyrkogårdarna i Byarum, Bondstorp och Svenarum känner besökarna honom mycket väl. Nu gör Håkan Johansson sina sista arbetsdagar på förvaltningen och pensionärslivet startar.

Håkan Johansson har jobbat på kyrkogården i 40 år  [1/6]

Nyckeln är gammal och rejäl  [2/6]

Inne i fikarummet hänger bild på Håkan  [3/6]

Små violer intill kyrkan har överlevt nattfrosten. "Ja dessa har blommat hela sommaren och vi plockar inte bort dom" säger Håkan  [4/6]

Nu lämnar Håkan över dörrnyckeln till...  [5/6]

Kristian Säll som tar över Håkan Johanssons arbetsuppgifter  [6/6]

1974, när Vaggeryds kyrka invigdes, började Håkan Johansson arbeta på förvaltningen. 1977 blev han stationerad på tre kyrkogårdar, Svenarum, Bondstorp och Byarum. I år är det fyrtio år sedan men nu lämnar Håkan över lövräfsan till Kristian Säll.

– Jag började jobba deltid här i kyrkan 1974, då jag jobbade på Munksjö också. 1977 var det många som gick i pension och arbetsuppgifterna förflyttades från Vaggeryd och till omkringliggande kyrkogårdar, berättar Håkan Johansson.

– Arbetet här har förändrats mycket sedan jag började. Idag är det datorer, mobiltelefoner och massa med maskiner. Förr var det tyngre arbete. Idag är det enklare, berättar Håkan.

– Kyrkan har varit en fantastiskt arbetsgivare och jag har haft de bästa arbetskamraterna samtidigt som man får jobba utomhus, det är väl därför man är kvar till pensioneringen, säger Håkan med ett stort leende och tar en mun av kaffet inne på kyrkogårdsexpeditionen i Byarum.

– Vi har olika arbetsuppgifter både i glädje- och sorgens tecken. Jag har haft lite ansvar för begravningar här i Byarum. Först är det alla förberedelser inför en begravning, vi träffar anhöriga och begravningsbyrå. Är det jordbegravning ska städning ske efteråt och alla blommor ska tas omhand innan, under och efter. Lördagen som gick hade jag även två barndop och däremellan var det gudstjänst, så det är väldigt varierat, menar Håkan.

– Det är 450 gravar som vi sköter på tre kyrkogårdar. Vi gör två planteringar varje år. Vi sätter vårblommor, som alltid är penseer och sedan sommarblommor. Vi lägger granris till allhelgonahelgen. Vi rengör alla stenar. Förr var det mer vanligt att anhöriga lämnade över gravskötseln till kyrkogårdsförvaltningen, då var det avtal på 40–50 år, idag skriver man skötselavtal på 1–15 år. Tiderna förändras, menar Håkan. 

Nu väntar först uttag av alla sparade semesterdagar Håkan samlat ihop sig under alla år och vid årskiftet är han pensionär.

– Det blir en omställning, men ser fram emot egen tid. Kyrkan kan jag inte släppa så jag ska fortsätta sjunga i kyrkokören och jag vill jobba med mina hembygdsvårdsprojekt hemma på gården. Jag är mycket intresserad av kyrkans historia så jag kommer att fortsätta guida de som vill. Men jag ska göra sånt som jag inte hunnit med innan, säger Håkan och ser mycket nöjd ut.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *