Nyheter

Hallengren i S-kongress: ”Jag vet hur det är att styra i kris”

Nyheter I ett fullsatt Folkets Hus i Vaggeryd håller länets socialdemokrater sin distriktskongress just nu. Kongressen gästades av tidigare socialminister Lena Hallengren som också är gruppledare i riksdagen.

Fullsatt i Folkets Hus, Vaggeryd  [1/13]

Azra Muranovic från Värnamo  [2/13]

Carina Ödebrink hälsade Lena Hallengren välkommen till Vaggeryd   [3/13]

S-toppen i Vaggeryds kommun, Kenth Williamsson, förevigar Lenas besök  [4/13]

Lena Hallengren är gruppledare i riksdagen och tidigare socialminister  [5/13]

Kulturskolan övar inför årsmötesframträdandet. Från vänster Oliver Jonsson, Alicja Opila, Natalia Opila, Stefanie Hawil, Robin Cedervall. Foto Staffan Boberg  [6/13]

Kulturskolan underhöll. Foto; Staffan Boberg  [7/13]

Lena Hallengren  [8/13]

S-kongress  [9/13]

Lena Hallengren  [10/13]

S-kongress  [11/13]

Nexhat Shabani och hans partikompisar i Vaggeryds kommun hade dukat upp till 120 lunchgäster i rummet bredvid...  [12/13]

Utanför visade S-flaggan upp sig i solskenet  [13/13]

I övrigt ska ny distriktsordförande väljas, då Carina Ödebrink från Vaggeryd, lämnar posten efter 10 år. Kongressen kommer under dagen fatta beslut om verksamhetsplan och budget samt ett 20-tal motioner ska behandlas. 

När Skillingaryd.nu besökte kongressen innan lunch finns Azra Muranovic, från Värnamo, i talarstolen och slår ett slag för S-kvinnor: 

– Jämställdheten backar. Vi har skenande mat-, bränsle, och elpriser. Regeringen som är ett högerkonservativt alternativ, med stöd av SD, saknar handlingskraft. Det har gått 90 dagar på året och det har också dött 90 palestinier, och regeringen har halverat stödet till Palestina. De utmaningar vi står inför är att vi ska motstå odemokratiska krafter. I Europa väljer man att ge sig på hbtq-personer genom lagstiftning. Som S och kvinna är jag helt övertygad att vi är vägen framåt, vi krokar arm och vi är starka, oslagbara och bygger framtid i samhället där det råder solidaritet. Vad kan vi göra, hur kan vi organisera oss för att lyfta de här frågorna och slå undan den högerkonservativa regeringen. Jag tackar Carina Ödebrink och styrelsen för det samarbetet vi i S-kvinnor haft. 

Carina Ödebrink, avgående distriktsordförande, hälsade partistyrelsen välkommen. 

– Vi vet att, och vi är så oändligt glada och tacksamma för att Lena var vår socialminister, välkommen till oss Lena Hallengren, hälsar Carina Ödebrink och tidigare socialministern tar plats i Folkets Hus talarstol; 

– Vi har så många knutpunkter, vi känner varandra och det är väldigt roligt att komma hit. Jag skickar en hälsning från partistyrelsen. Vi ska tänka på att vi gjorde en stark valrörelse, vi stärkte vår position och vi gick också framåt i riksdagsvalet. 

– Vi har några huvuduppgifter framför oss. Vi ska granska och kritisera. Det måste vara helt tydligt för alla vad skillnaden är mellan S och högerregeringen. Vi stärker vår folkrörelse för det är det som har gjort vårt samhälle starkt. Vi blir en oslagbar kraft. Vi måste se och vi måste förstå samhällsproblemen om vi ska övertyga svenska folket att vi är bästa alternativet. 

– Vi vet att vi har det som görs som krävs. Nu har vi möjlighet att lyfta blicken, det är ett priviligeum att sitta i opposition. Vi blickar ut över Sverige och världen, det har hänt mycket. Vi ser hur stad och land glider längre ifrån varandra. Det gemensamma drar sig tillbaka. Det är inte självklart att offentligheten klarar av att leverera till medborgaren. Det känns att vara lite lämnad, att få klara sig själv, som grupp, som individ. Vi tog beslut om nytt S-projekt att staka ut en ny riktning. Vi ska grundligt uppdatera omvärldsanalysen. Vi går inte runt och famla, men vi ska fortsätta vara tydliga och starkare. Vi ska göra det med målet att göra det med andra politiska lösningar. Om läget förändras, om samhället förändras, hur ska vi bemöta detta? Vi behöver plocka fram den politiska kreativiteten. Det känns spännande och jag får energi av detta, att fundera hur de självklara idéerna blir handling. Det krävs ett stort jobb av oss. 

– Kristersson och Åkesson kommer inte få några enkla år framöver. Det är tuffa tider vi befinner oss i. Vi har en världspolitik i ett läge med rekorddyr mat, i det läge där elpriserna är höga, bensin och bränslepriser för den som behöver bilen faktiskt görs ett hål i plånboken. Man kan inte bara säga att man tar sina sparpengar, för det finns faktiskt de som inte har några marginaler att ta av. Det senaste halvåret har var femte svensk använt sina sparpengar för att köpa mat. Det har inte blivit bättre. Ensam- och pensionärshushåll sticker ut. Det är viktigt att säga att det är en ekonomisk kris. Jag vet hur det är att styra i kris. Det gäller att vara snabb och lyhörd, menar Lena Hallengren gruppledare i riksdagen. 

I samband med kongressen presenteras även partiets regionala valanalys av ordförande för valanalysgruppen, Thomas Strand från Vaggeryd.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Hallengren i S-kongress: ”Jag vet hur det är att styra i kris”

Förra regeringen har ju höjt både skatter och avgifter plus alla kommuner vad blir kvar S med följe? Gav ni något tillbaka till dem som bor i eget boende och inte anlitar socialkontoret? Jag bara undrar.

Det är uppenbart att du Thomas tillhör de som i senaste valet blev lurade att rösta på SD eller KD. Det måste i efterhand vara jobbigt att upptäcka att allt snabbt blev sämre när nuvarande högerregeringen började styra genom att passivt se på när inflationen ökar och när bensin- och oljepriset började öka.

Högerregeringens avsaknad av solidaritet kommer att leda till ett nytt fattigsverige som redan i opinionsmätningar ger oppositionen ett övertag med drygt 5 procent. Jag är övertygad att vid nästa val så kommer nuvarande borgerliga regeringspartier att straffas ut av väljarna för många framtida mandatperioder.

Den djupaste tidsepoken med falska fakta att det var Socialdemokraterna som stängt ner hälten utav antalet kärnreaktorer är passerad. Thomas prata med Moderaterna och be dem förklara marknadskrafterna för dig. Det är bra att ständigt öka sin kunskap för det leder oftast till mer förståelse om varför ett samhälle med ökad och stark solidaritet leder till låg inflation och räntor som i sin tur leder till faktiska reallöner. En aktiv miljöpolitik leder till ett hållbart samhälle till gagn för alla kommande generationer

Rubriken syftar på coronapandemin. Lena Hallengren som då var socialminister var den som fick stå i frontlinjen. Jag är tacksam för att vi hade en regering som snabbt agerade för att mildra effekterna för löntagare och företag.
Regeringen vi nu har är ju totalt ointresserad av att stötta företag och hushåll som drabbas hårt av det ekonomiska läget.

Reagerade på rubriken. ”Jag vet hur man styr en kris ” och då undrar man hur de kunde skapa denna kris. Man får en kris genom politiska beslut att lägga ner sex reaktorer och det är halva Sveriges kärnreaktorer och införa reduktionsplikten på bränsle. Dessa två faktorer har ju den rödgröna regeringen skapat genom politiska beslut. Och nu när man är i oppision så pratar man hur svårt det är för alla ekonomiskt och särskilt kommer ju det gamla vanliga fram om ensamstående föräldrar fram igen. Varför tänkte man inte på detta när man tog dessa beslut själv när man satt i regeringsställning. Sunt förnuft säger ju att genom att lägga ner kärnkraft och göra drivmedel dyrare. Då kommer inflationen som ett brev på posten och dess ringar på vattnet som vi ser nu effekter av. Dessa beslut togs av förra regeringen.

SD och Åkesson lovade ju att sänka bensinpriset med 10 kronor. Varför gjordes inte det? Då hade ju enligt Thomas, ovan, inflationen blivit mycket lägre. Tänk att man inte kan lita ett dugg på SD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *