Nyheter

Hälsa i fokus för seniorer

Nyheter Under veckan har det varit seniorvecka i Vaggeryds kommun och under den näst sista dagen samlades närmare ett 40-tal seniorer i Mejeritets lokal för att lyssna på kommunens hälsocoach Jerry Karlsson som föreläste om hälsa där seniorerna även fick rörelsepaus

Jerry Karlsson från Hälsocenter föreläste om hälsa och välbefinnande under seniorveckan  [1/8]

Föreläsningen varvades med övningar...  [2/8]

  [3/8]

  [4/8]

– Det är aldrig för sent att börja träna, menar Jerry  [5/8]

Det blev en fullsatt föreläsning. Många var nyfikna på vad Jerry hade att berätta  [6/8]

Det går alldeles utmärkt att göra armhävningar mot en vägg  [7/8]

  [8/8]

Jerry Karlsson, Hälsocenter, var inbjuden för att föreläsa för kommunens seniorer. Många seniorer slöt upp i Mejeriets lokal i Skillingaryd när Jerry berättade:

– Jag jobbar som hälsocoach i kommunen men en gång i tiden, för 32 år sedan, var jag med och startade Skillingaryds innebandyklubb. Jag var aktiv där i många år. I 25-årsåldern kände jag att något hände med min kropp. Jag blev väldigt inaktiv. Jag hamnade på reumatologen och man hittade en reumatisk sjukdom hos mig. Jag förblev fysiskt inaktiv, men det var min kära sambo som drog med mig till Skillingaryds gymnastikförening för 10 år sedan och där fastnade jag. Råkade ställa frågan om sommarträning och då kom frågan tillbaka om jag kunde hålla i den. Det var det bästa jag hade gjort. 

– Jag läste till personlig tränare för några år sedan. I dag jobbar jag 40 procent i Värnamo kommun och 40 procent i Vaggeryds kommun. Jag tänker att min resa och utveckling kan inspirera andra. Det går om man får rätt hjälp, berättar Jerry. 

Diabetes är en sak som kan avhjälpas med fysisk aktivitet. Vad är det som händer i kroppen när man blir äldre undrade Jerry inför de 40-talet seniorer som tagit plats på föreläsningen. 

– Vi står på topp vid 25 år när det gäller muskelmassa. Från 40 års ålder tappar vi cirka 10 procent muskelmassa var tionde år. Oavsett var i livet man börjar tränar gör det alltid skillnad och nytta. Allting påverkas positivt. Det går inte att komma undan att säga att ”det är för sent”. Man ska göra det man kan utifrån sina möjligheter. En balans när det gäller in- och uttag. Rekommendationen gällande fysisk aktivitet har Världshälsoorganisationen tagit fram. 

– Man bör komma upp i 300 minuter per vecka i måttlig intensitet. Det kan låta mycket men bryter man ner det till lite varje dag så är det måttlig. Man ska känna sig lite varm, andas lite fortare, alltså lite pulshöjande. 

– Vid hög intensitet blir man riktigt andfådd, men av olika skäl ska man lägga sig på en måttlig effekt när man är äldre. Allting räknas, allting gör skillnad. Man kan kliva av bussen en hållplats tidigare, ta trappan i stället för hissen. Många som börjar med en ny rutin ska man alltid göra med små steg utifrån där man är och det man kan. Allting räknas. Man ser också att de här träningspassen har en positiv effekt upp till 48 timmar. Det är viktigt att tänka på att när man delar upp den här så försöker man få till något varannan dag, utan då fyller man på effekten med jämna mellanrum. Det kan vara bra att komma ihåg. Insats ger effekt på lång tid, berättar Jerry och påtalar att ”nu är det dags för sittövning”. 

Seniorerna fick sträcka upp sina armar och Jerry fortsatte föreläsningen: 

– Efter 65-årsåldern ska man lägga in en balansträning tre gånger i veckan. Stå på ett ben exempelvis. Det kan man göra i kön på Hemköp, gärna tre gånger i veckan eller mer. Utöver balansdelen är det inte farligt att belasta, ni är mycket starkare än vad ni tror. Gör allt utifrån er egen förmåga. Men våga att ta i och våga att testa. Pulshöjning vid flera olika tillfällen i veckan. Ta trappan istället för hissen, hitta det som fungera. Kombinera så att man når upp till 300 minuter i veckan. Det är ett sätt att motverka att man tappar muskelmassa. 

– Puls och andning stegras. Det gör att hjärtat behöver arbeta, det uppstår en syreskuld och det tar tid innan kroppen anpassar sig. Det är därför man blir lite andfådd innan man kommer ”in i andra andningen”. Det kan man känna redan när man tagit de där trapporna, man är lite i obalans. Jag brukar tänka på vägen till vattentornet vid Grönelund, när det ta emot, spring inte hem utan fortsätt. Se det inte som en signal att sluta utan fortsätt.

– De positiva fysiologiska effekterna är att åldringsprocessen går långsammare. Vi bygger ny muskelmassa och förbättrar vår kondition. Mitokondrierna ökar som är muskelns kraftverk, vi stärker vårt skelett och leder. Kapillärerna ökar, puls och blodtryck sjunker. Många som kommer till mig har förhöjt blodtryck. Efter sex månader kanske man till och med kan skippa medicin när man valt den fysiska delen, menar Jerry. 

– Skippa dieter och förbud. Nyckelhålet leder dig rätt. Varierad kost enligt tallriksmodellen, fett, proteiner och kolhydrater. Man kan enkelt få tips och råd att äta mer sundare. Tallriksmodellen har ni hört talas om. Den är vetenskapligt belagd att den fungerar.  

– Man ska ha roligt när man tränar. Testa något helt oväntat, utmana dig, gå in på flera pass än det trygga och invanda. Stavgång. Använd våra utegym, gå vår nya tipspromenad där den i Vaggeryd är 2,5 kilometer och i Skillingaryd 3,5 kilometer där starten är vid respektive bibliotek och nya frågor för varje vecka. Det är ett jättebra sätt att komma ut gemensamt. 

Som avslutning på föreläsningen skulle det bjudas på ostkaka och kaffe men innan dess lämnade Jerry Karlsson en utmaning till seniorerna på plats. 

– Jag har gjort ett träningsprogram, med olika övningar, som ni ska göra i åtta veckor. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *