Nyheter

Hälsospalten: Varför behöver vi träna?

Nyheter I dag presenteras den första delen från våra nya hälsokrönikörer Jerry Karlsson och Bitte Blansch.

Bitte och Jerry

Troligtvis vet nog de allra flesta att vi mår bra av träning och fysisk aktivitet. Men vad är det då som gäller för träning? Spelar det någon roll vad vi gör och hur vi gör det?

Ja, faktiskt. Det spelar roll. Men först ska vi komma ihåg att all rörelse är bra. Vi är inte utvecklade för ett stillasittande liv. Vad vi kan och bör göra är så klart högst individuellt och beroende av var vi är i våra liv. Vi måste se till att anpassa oss efter verkligheten och det är detta som kan vara så otroligt svårt. Har man inte tränat eller rört på sig på många år och ger sig ut på sociala medier för inspiration, är det snarare lätt att nedslås av flödet av bilder på deffade och extremt vältränade människor. Men kom ihåg, det är oftast de bästa bilderna och resultaten som läggs ut. Vi ser ju sällan alla misslyckanden, bakslag och träningstimmar som ligger bakom. Och för all del, otillåtna genvägar.

Utgå alltid från dig själv och dina förutsättningar. Du tränar för din egen skull!

Men var ska man börja någonstans?
Låt oss börja med vad WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar för vuxna: minst 150 minuters träning med minst måttlig intensitet per vecka, alternativt 75 minuters träning med hög intensitet.

Men vad är då måttlig intensitet? 30 minuters rask promenad fem dagar per vecka är ett exempel. Tempot ska vara så pass högt att pulsen stiger och att du blir andfådd, kanske till och med lite svettig. Jag rekommenderar alltid att man byter om till träningskläder i någon form för att förstärka känslan av träning.

Det går också bra att kombinera måttlig intensitet med pass av hög intensitet men låt detta komma som en utveckling när du har tränat ett tag.

Utöver detta bör man minst 2 gånger per vecka göra någon form av muskelstärkande aktivitet för kroppens stora muskelgrupper. Det rekommenderas också att man efter att ha passerat 65 år tränar sin balans regelbundet.

Sedan är det ju så att ju mer du adderar, desto större effekt får du av din träning. Att exempelvis ta med ett par stavar på promenaden aktiverar ju på ett enkelt sätt överkroppen betydligt mer. Hälsovinsten ökar markant för varje träningspass du lägger till.

Att ha ett rörligt jobb eller att utföra mycket sysslor hemma, som trädgårdsarbete eller dammsugning eller något liknande, är inte träning per definition. Det är jättenyttigt och bra på alla sätt, men definitionen av träning är helt enkelt att du avsätter en tid till fysisk aktivitet och utför den med en regelbundenhet. Att skapa en vana av träning är viktigt och det som jag tycker ska vara ditt första mål att sträva efter.

Så ja, vad du gör spelar roll. Men det som spelar allra störst roll är att du gör det. Sedan gäller det att hitta din träningsform utifrån dina förutsättningar och vad det är kan bara du bestämma!

Bitte Blansch och Jerry Karlsson

FotnotDeffa är ett slangord som ofta används av kroppsbyggare och andra som tränar för den process man går igenom för att tappa fettmassa.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Hälsospalten: Varför behöver vi träna?

Träning är friskvård både för hjärta och hjärna. Helst utomhus i naturen.
Med gåstavar aktiverar man upp till 90 procent av kroppens muskler och tvåsidigt.
Glöm inte att stretcha både före och efter aktiviteten.

Så nyttigt för många att läsa. Det viktiga är att fokusera och vara stolt över den träning som blir gjord – och inte stirra sig blind på det som inte blev av.

Ska bli så roligt att följa er även här, trots att jag får del av era klokskaper på gymmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *