Nyheter

Hälsovecka hos dagliga verksamheten

Nyheter Den dagliga verksamheten i Vaggeryds kommun har hälsovecka. Ett tjugotal brukare hade kommit till Vaggerydsfabriken idag för att lyssna på distriktssjuksköterskan

Hälsoveckan har fullt schema med olika aktiviteter under veckan. Brukarna får prova på taktil massage, gymnastik, kostinformation, hälsopromenader, minigolf, livräddningskurs och hälsodisco. Under veckan ska även besök göras på Remida och Miliseum. Hälsoveckan samarrangeras med Vaggerydsfabriken, Knuten och Stjärnan.

Det var fullsatt i fikarummet på Vaggerydsfabriken idag när Gunitha Robertsson var på plats för att informera om hur man ska må bättre, som är en del i hälsoveckan.

– Jag ska prata om hälsosamma levnadsvanor och att det inte är något konstigt. Man vet att man ska leva hälsosamt och röra på sig. Vi ska göra det till en vana, det är det allting handlar om, börjar Gunitha samtidigt som hon berättar att det tar sex till tolv veckor att skaffa sig en ny vana. Vill man skapa sig en vana ska man hålla den nära sig.

– Människorna är till naturen lata, även om vi inte vill det. Alla har ett belöningscenter i hjärnan. Det triggas igång av signaler i våra sinnen. När vi får något sött på tungan ger det bra signaler till hjärnan. Det ger vana, påpekar distriktssjuksköterskan inför gänget som lyssnade troget.

– Om man har en dålig vana ska man lägga den långt ifrån sig. Exempelvis en semla ska man lägga ute i garaget, så man inte har den nära sig. Man måste vilja skapa en träning. Man får gå och gå och till slut har man skapat en ny stig. Hälsosamma levnadsvanor räddar liv. Varje år drabbas miljoner av människor av sjukdomar på grund av sin livsstil, fortsatte Gunitha.

– Vi på gruppbostaden har lärt oss att tvätta händerna, säger en tjej som lyssnar intressant.

– Hur ska vi äta, fråga Gunitha. Svaren blev många och Gunitha fortsätter att det är bra att äta mycket sallad. Och det är bra om vi äter regelbundet under dagen. Inte så mycket varje gång, bättre att man äter ofta. Frukosten är dagens viktigaste mål, påpekar Gunitha.

– Vad gör ni för att röra på er, frågar Gunitha. Svaren från tjejerna och killarna blev att ”Vi går till dammen och matar änderna. Vi simmar. Vi åker till Fenix och har fyrkamp. Pausgympa”

Gunitha fortsätter med att man säger att man ska kunna påverka sin hälsa med fysisk aktivitet så ska man träna 30 minuter varje dag. Att förbränna en nyss uppäten chokladkaka får man gå i 67 minuter. En liten cola får man springa i 25 minuter eller gå 54 minuter.

– Om man äter popcorn hur mycket får man gå då? undrar en kille.

– Får vi äta ostbågar, frågar en tjej.

– Höjdpunkten på veckan är helgen och då vill man gärna äta lite godare. Men man bör då inte äta en stadig lunch, utan kanske av lite lättare slag, Man kan gå en extra promenad om man ska äta godis på helgen, fortsätter Gunitha.

– Intressant, jag fick en kick av att komma igång och ut och gå, säger en tjej som sitter bredvid.

– Ät lagom, motionera varje dag och gör det som ni tycker är kul, avslutar Gunitha.

Sara Mejving

Gunitha informerade om hälsosamma saker inför storpublik i fikarummet på Vaggerydsfabriken  [1/5]

Som tack fick Gunitha något att använda vid påsk  [2/5]

Gunitha Robertsson jobbar som distriktssjuksköterska på vårdcentralen i Skillingaryd  [3/5]

Olika lappar skickades runt. Vad man behöver göra när man ätit vissa onyttiga saker...  [4/5]

Pryder väggen vid entrén till Vaggerydsfabriken  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *