Nyheter

Handeln är hyfsat stabil

Nyheter Vid det digitala frukostmötet besökte näringslivschefen Johan Thorsell handeln i Vaggeryd

Vid det digitala frukostmötet fick vi besöka Happy Homes i Vaggeryd

Johan Thorsell, vår nya näringslivschef, besökte Happy Homes och People och undrade hur det såg ut för handeln i nuläget?

– Såsom det har varit och verkar så känns det som om handeln håller sig hyfsat stabil. Inga varsel eller permitteringar hos oss, säger man från klädbutiken Peopel.

– Det som haft det tufft är restauranger och frisörer. Där ser vi en stor minskning bland den äldre kundgruppen, säger Stefan Aronsson som är ordförande för Handel & Service i kommunen men nämner också att mataffärer, min bransch och bygghandeln ser ett uppsving. Utresandet till intilliggande orter har minskat och invånarna har handlat lokalt.

– Vi ser att handlarna ställer om, har öppet särskilt för riskgruppskunder, hemleverans, man står utanför med tre olika storlekar, det funkar bra.

Hur ser ni på framtiden?

– Det är svårt att säga hur det blir. Landet har inte stängt ner, skolan har varit i gång, vilket är positivt. Kommer samhället igång så är det är ljus i tunneln, berättar duon som näringslivschefen intervjuar.

– Det handlar om att hjälpas åt och att man handlar på hemmaplan, kommenterar butiksägarna.

Vad kan vi och andra göra för att bistå er, undrar näringslivschefen.

– Värdecheckarna är bra initiativ för att handla lokalt. Vi vill skicka vidare till andra företag, det kan vara ett tips, vi har mycket service- och handel här i kommunen som är beroende av att man handlar lokalt. Viktigt att vi lär känna varandra och vad som finns här i kommunen. Vi i handelsföreningen har funderat på en digital plattform.

– De som har ställt om snabb, de som känner sina kunder. Bra att de har ställt om, Beklädnadsaffären har stängt på måndagar och bara öppet för kundbokningar. Möjlighet och flexibiliteten och att man anpassar sig. Det är fantastiskt. Vi har sett mycket möjligheter, säger Johan Thorsell.

Linda Christoffersson på Arbetsmarknadsenheten var mycket nöjd med premiären av den digitala formen av frukostmötet som arrangerade i fredags.

– Vi var 51 unika besökare, vilket vi är mycket nöjda med och var över förväntan. Min gissning är att även nästa frukostmöte får bli digitalt, men det får Corona utvisa. Vår tanke är inte att detta ska ersätta ordinarie möten framöver utan kanske mer som ett alternativ för de som inte har möjlighet att komma. Målbilden just nu är att vi i framtiden ska kunna erbjuda att deltaga både på plats men också kunna se det digitalt. En av de viktigaste ingredienserna är trots allt att kunna nätverka och se varandras verksamheter så det kommer alltid att vara vårt främsta fokus, kommenterar Linda.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *