Nyheter

Handeln med Zenergy återupptas

Nyheter Handeln i Skillingarydsbaserade Zenergy AB:s aktie (ZENZIP B) i dag den 12 december 2018 klockan 15.00.

Man kan notera att handeln i bolaget flyttas till Spotlights observationslista.

Det var den 7 december som handeln stoppades.

• Zenergy presenterar i dag aktuella siffror kring företaget.
Koncernens likvida tillgångar uppgår per den 8 december 2018 till 2 052 000 kronor. Koncernen har leverantörsskulder om 8 232 miljoner varav cirka 4 226 miljoner är förfallna till betalning.

Koncernens kundfordringar uppgår till 4 235 miljoner. Bolagets månatliga kostnader uppgår till ca 2 500 miljoner. Sammantaget innebär detta att bolaget befinner sig i en akut likviditetsbrist.
Beslutet att upprätta en kontrollbalansräkning har föranletts av att osäkerhet finns gällande realiseringen och därmed faktureringen av ett antal kundbeställningar på grund av utdragna bygglovsprocesser.

• Kapitalbehov och planerad finansiering
Det finns ett kapitalbehov på cirka tolv miljoner kronor fram till och med februari 2019. För att lösa detta kapitalbehov har styrelsen för avsikt att eftersöka en bryggfinansiering på 13 miljoner under december 2018. Med den planerade bryggfinansieringen räcker kassan till en bit in på 2019 då december, januari och februari i alt väsentligt förväntas vara månader utan tillverkning i fabriken. När den finansieringen är på plats avser Zenergy att återkomma med en kallelse till extra bolagsstämma där information om nuläge och verksamheten samt beslut om den fortsatta finansieringen kommer ske.

Zenergy har tidigare i sin rapport för tredje kvartalet förmedlat att likvida medel kommer att frigöras ur balansräkningen för att klara bolagets likviditet. Som ett led i detta har beslut tagits att bland att sälja fastigheten Illern1 samt personalbostadsfastigheten Berggatan 2 samt de eventuella ytterligare tillgångar som går att sälja för att finansiera den fortsatta driften.

• Säljer Illern
Färdigställandet av bostadsfastigheten Illern 1 beräknas uppgå till cirka 3 300 miljoner kronor. Genom försäljning av koncernfastigheter samt investeringsbidrag kopplat till Illern 1 beräknas Zenergy sammantaget erhålla likviditetstillskott om minimum 15 miljoner kronor.

– Det finns ett stort intresse av våra energieffektiva och kostnadseffektiva bostäder från såväl stora som mindre fastighetsägare liksom projekt- och fastighetsutvecklare. Efter intensiv och framgångsrik marknadsbearbetning har intresset ytterligare intensifierats efter sommaren. Andra förstärkande faktorer är det statliga investeringsbidraget som ett incitament att stimulera nybyggnation av prisvärda små hyresbostäder liksom av fastighetsmarknadens omställning från bostadsrätter till hyresrätter. Offertportföljen är på högsta nivå hittills i bolagets historia, noterar vd Olle Magnusson.

En utmaning Zenergy har är att hantera är tidsfördröjningen av förväntade och långt framskridna förhandlade beställningar från potentiella kunder, till tillverkning och fakturering. Detta har gjort att Zenergy tvingats bromsa produktionstakten. När ökning av produktionstakten sker är i dag avhängigt bygglov och till dem kopplade beställningar. Bolagets offertportfölj uppgår till cirka 900 miljoner kronor varav en bekräftad orderstock på cirka 60 miljoner.

Spotlight Stock Market beslutade under fredagen förra veckan att stoppa handeln i Zenergy’s aktie till följd av osäkerhet kring bolagets finansiella situation och likviditet.

• Om Zenergy
Zenergy grundades 2009 och är en ledande aktör i utvecklingen av bostäder och andra byggnader baserade på modulär arkitektur. Bolagets patenterade ZIP-Element gör det möjligt att tids- och kostnadseffektivt färdigställa trivsamma bostäder och andra typer av fastigheter med hög kvalitet som uppfyller stränga EU-regelkrav inom energieffektivitet, brandsäkerhet och fuktresistens. Zenergy håller för närvarande på att skala upp verksamheten och har under 2017 tecknat avtal med ledande bostadsbolag som Wallenstam och K-Fastigheter.

Samarbetet med K-fastigheter kan vara värt cirka 700 miljoner kronor under en femårsperiod. Samarbetet genom ramavtalet med Karlsson Equity Holding AB och beställningsåtagandena är villkorat av att ett första byggprojekt om 26 lägenheter i Ödåkra blir godkänd vid slutbesiktning.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Handeln med Zenergy återupptas

Har en känsla av att beloppen har fått en nolla för mycket i en del meningar?!
1000 miljoner är 1 miljard…

För att tjänat då mycket pengar på kontrakt mej ej mer i kassan fast det är fördröjning på fakturor visar på dålig handlingskraft trots fina priser samt bidrag av kommunen som ej verkat kollat upp detta innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *