Nyheter

Handelsbankens tidigare lokaler kan bli det nya biblioteket

Nyheter Frågan om lokalisering för biblioteket i Vaggeryd har varit uppe sedan det konstaterades att en flytt från Fenix var nödvändig

Bibliotekets framtid i Vaggeryd har varit föremål för diskussion under en lång tid sedan det visade sig att man var för trångbodda i Fenix och stängningen av Fenix 2 gjorde frågan än mer akut. Kultur- och fritidsförvaltningen har haft ärendet på sitt bord under en tid och för några månader sedan presenterades ett förslag om att lokalisera biblioteket till Skänkelund. Det var även förslaget som fanns på nämndens bord vid deras senaste sammanträde men då vände det helt och hållet. Skälen till det var att det skulle bli en del investeringskostnader för att göra lokalerna anpassade och tillgängliga samt att det skulle behöva göras åtgärder utanför entrén.

– Det kom då upp en idé om att undersöka Handelsbankens tidigare lokaler vid torget, säger David Norrfjärd som är kultur- och fritidschef i kommunen. Han berättar att det snabbt blev ett nytt huvudspår och förvaltningen fick i uppdrag att presentera ett förslag om en lokalisering vid torget när nämnden sammanträder den första april.

– Det är snabba ryck, menar David Norrfjärd men anser att det måste till en lösning och en så central placering av biblioteket är svår att inte tilltalas av. Dessutom ägs lokalerna av Vsbo som, även om det inte är något huvudargument, är bra ur ett kommunalt perspektiv. Han säger att kostnaderna inte skulle skilja sig särskilt mycket avseende hyreskostnad, men investeringen torde blir betydligt lägre om alternativet vid torget blir verklighet.

Samordningsfördelar

Det finns ytterligare saker som talar för att hamna i Handelsbankens tidigare lokaler och det är att biblioteket kan bidra till ett ökat folkliv kring torget. Samtidigt kan de verksamheter som människor besöker, till exempel affärer, café och restauranger bidra till ökat vimmel i bibliotekslokalerna. Det finns också möjlighet att etablera del av biblioteket i UCs lokaler för att stimulera barn och ungdomars känsla för litteratur. Det finns då förutsättningar för olika projekt och författarbesök som stärker bibliotekets roll i den gruppens medvetande ytterligare.

Det är nu bråda dagar för kultur- och fritidsförvaltningen för att kunna presentera ett förslag som kultur- och fritidsnämnden kan ta ställning till om bara drygt 14 dagar.

Taggar

20 reaktioner på Handelsbankens tidigare lokaler kan bli det nya biblioteket

Nuvarande lokal tappar ju mycket yta med väldigt många trappor upp och ner. och ”hålen” i golvet. Fenix 2 lär inte kunna användas på flera år. Gör centrum levande.

Tycker det nog är en ganska så utmärkt idé. Lättare för många att kunna besöka biblioteket. Och som någon sa, det kanske är ett dragplåster att göra centrum mer attraktivt generellt så det blir mer folk i rörelse.

Det blir en samlingspunkt över generationsgränserna och kanske även på andra sätt? Bjud in författare, ha föredrag etcetera.

Har hört flera säga att de upplever centrum i dag som ganska sorgligt och trist så detta kan nog vända trenden.

Så politiker, nu har ni chansen att göra något som många kommer att uppskatta för en ganska så liten kostnad.

Mycket bra förslag på placering av ett centralt bibliotek. Lättillgängligt som ett bibliotek bör vara.

Vilket lysande förslag. Centrumnära. Stora fönsterytor. Hoppas på ett fint litet bibliotek vår kommun kan vara stolta över!

Jättebra förslag.
Ser också fram emot några utställning kanske lite föredrag, kåserier lite musik mm.
Sedan kunde man sätta upp en större tv och sända gratisföreläsningar från olika högskolor, det finns massor av intressanta sådana.

En fundering: Behövs ett bibliotek nu för tiden? När allt går mot digitala tider som så känns böcker ganska gammalmodigt år 2021. Jag antar att hyran där med personal inte är gratis för kommunen.

Ett alldeles utmärkt förslag. Sedan får vi hoppas på intressanta författarbesök poesiläsning och kanske musikuppträdande.

Hagshult är mindre. Sedan har ju biblioteket många digitala tjänster som ljudböcker, strömma film, språkkurser och massa annat. De har mycket på sociala medier också. Så den stora traditionella och utrymmeskrävande boksamlingen behövs inte på samma sätt längre. Mycket av biblioteket är digitalt och för många är kontakten med personal och aktiviteter viktiga. De flyttar ju ut verksamheten med besök på äldreboenden, förskolor, skolor och fritidsgårdar när sådant är möjligt.

Du bör vara läskunnig för att klara av att göra din deklaration, kommunicera med myndigheter och ta del av Corona information från folkhälsomyndigheten! Ganska trevligt att läsa godnattsagor för barn och barnbarn. Ger chans till närhet och umgänge. Läsning ökar ordförrådet i en stor del av åldersspannet. Att kunna uttrycka sig välformulerat i en jobbansökan eller anställningsintervju kan ge dig det sökta jobbet och förbättra livssituationen. Annars är det ju bra att kunna läsa inlägg här för att kommentera eller hur!

Folkbibliotekets verksamhet är viktigt för de små skolorna som inte har möjlighet till egna bibliotek. Men visst kommunen kan ju satsa på en bokbuss då slipper de ju lokalhyran! Fast biblioteket är mycket mer än böcker och det är lag på att kommunerna ska ha bibliotek.

Idag finns många möjligheter att läsa böcker utan kostnad.
Jag tror att för den yngre generationen, är biblioteket inte förstahandsval.
Hur viktigt är det då att kunna läsa text och förstå?
– Det är väldigt viktigt, däremot tror jag inte skönlitterära verk är grunden för det.
Idag är det som skrivs på nätet viktigast.
Att få tillbaka vårt språk där är viktigt, men det är också viktigt med talspråket. Många skriver precis som de talar.
Vi får inte acceptera dålig svenska helt enkelt.

Om nu biblioteket är mycket mer än böcker så ska det nog beskrivas, så de som håller i pengarna kan förstå det. Då kanske det också ska kallas något annat än just bibliotek.

Du måste kunna förstå det som står på nätet och kunna tolka det. Källkritik och för att lära det behövs det att man läser på andra ställen också. Ingen tvingar dig att läsa böcker fast acceptera att andra tycker om att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *