Nyheter

Handelsprojektet går in i skarpt läge

Nyheter Tidigare i år fick ett projekt för att utveckla handeln i bland annat Vaggeryds kommun ekonomiskt stöd som ett Leaderprojekt

Stefan Aronsson

Bakom projektet står handels- och serviceföreningar samt kommunerna i Vaggeryd, Gislaved och Gnosjö. Dessutom finns Folkuniversitetet med och de står som projektägare och kommer också att bistå med projektledare. Projektet är ett Leaderprojekt där medel från EU används för utvecklingsarbete. Det krävs också insatser från deltagarna i projektet och det kommer att ske i form av arbetsinsatser.

Efter att bildat en styrgrupp som mejslat ut en konkret arbetsplan är det nu dags för verkstad. Under sensommaren och fram till jul kommer det att bedrivas att antal olika aktiviteter där aktörerna kan träffas oh inspirera varandra för att göra nya landvinningar utifrån de nya erfarenheter som de olika deltagarna ger varandra.

Handelsprojektets syfte är att:

  • ta reda på vilka utmaningar och möjligheter som handlarna på de olika orterna har och vill arbeta med
  • möjliggöra kunskapsöverföring mellan handlarna i kommunerna och av tidigare genomförda projekt/studier och av forskning
  • ge inspiration genom föreläsningar och studiebesök förstärka och skapa nätverk inom handel i bygden
  • utforma en handlingsplan där arbetet med att identifiera mål och aktiviteter påbörjas
  • säkerställa att dessa mål och aktiviteter är utgångspunkten i arbetet med det efterföljande projektet

Just nu är de i första skedet och har planerat för fyra olika aktiviteter och det blir workshops i Gnosjö kommun den 27/8, i Gislaveds kommun den 17 september och i Vaggeryds kommun den 16 oktober. Däremellan blir det en studie- och inspirationsresa resa till Falköping den 24 september.

– Det blir spännande att besöka Falköping, säger Stefan Aronsson från Happy Homes som sitter i styrgruppen för projektet. Han berättar att de har utvecklat sin centrumhandel på ett framgångsrikt sätt. Även om Falköping är en något större ort så finns det likheter i form av att det handlar om landsbygdskommuner.

Näst vår kommer arbetet att inrikta sig på att dra slutsatser för att formulera en ny ansökan till Leader för att förverkliga de idéer och kunskaper som kommer fram i förstudien.

– Vi måste bli bättre på att bli attraktiva för kommunernas invånare, menar Stefan och avslutar med att en annan viktig grupp är de som pendlar in till våra kommuner och arbetar här.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *