Nyheter

Handlingsplan i kommunen saknas gällande mäns våld mot kvinnor

Nyheter Ett medborgarförslag fick godkänt av kommunfullmäktiges ledamöter och lämnades vidare till socialnämnden. 

Anna Hemblom tog plats i talarstolen och lämnade ett förslag till kommunen

Förslagslämnaren Anna Hemblom från Vaggeryd fanns på plats under kommunfullmäktige och gick upp i talarstolen och berättade om sitt förslag. 

– Jag föreslår kommunfullmäktige besluta att en handlingsplan om hur kommunen skall uppfylla regeringens krav enligt delmål 6: Mäns våld mot kvinnor ska upphöra Delmålet är således mer omfattande än vad som räknas till begreppet våld i nära relationer, det vill säga mellan närstående.

Delmålet om mäns våld mot kvinnor har även en stark koppling till närliggande former av våld såsom våld i samkönade relationer och våld mot barn. Delmålet har ett särskilt fokus på kopplingen mellan maskulinitet och våld. Vidare omfattas att motverka kommersialisering och exploatering av kvinnokroppen, i medier, pornografi och reklam som syftar till att reproducera föreställningar om kvinnors underordning. 

– I delmålet ingår också trakasserier, hot och annat våld som sker på internet och andra digitala kanaler. Delmålet omfattar vidare hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och handel med människor för sexuella ändamål. Det andra ledet i delmålet om kroppslig integritet handlar om kvinnors och flickors rätt och möjlighet att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion. Delmålet omfattar också mäns och pojkars våldsutsatthet och kroppsliga integritet. Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. Våldet är också ett jämställdhetsproblem som hindrar våldsutsatta personer att få sina mänskliga rättigheter och friheter tillgodosedda. Att upptäcka våldsutsatthet och stödja de utsatta är en del av socialtjänstens uppdrag att stödja och hjälpa våldsutsatta. För den som utsätts är det ett hälsoproblem med fysiska och psykiska konsekvenser och det kan även leda till svåra sociala problem. Våldet är också ett jämställdhetsproblem som hindrar de våldsutsatta att få sina mänskliga rättigheter och friheter tillgodosedda. 

– Kvinnor är i majoritet av de som utsatts för våld i nära relationer. De flesta män utövar inte våld, men bland de som utövar våld är den absoluta majoriteten män. Att upptäcka våldsutsatthet och stödja de utsatta är ett uppdrag inom verksamheten ekonomiskt bistånd. 

– I Vaggeryds kommun så saknas det dagliga arbetet med rutiner, handläggning, utbildningskrav med att arbeta och att utreda våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, hedersvåld och förtryck. Det saknas rutiner och upptäckt för kvinnor och barn som lever i riskzonen för att vara utsatt. Vi vet att våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, hedersvåld och förtryck finns i alla samhällsklasser. Idag saknar personal inom försörjningsstöd, barnhandläggare, chefer, strateger, nämnden utbildning på högskolenivå för att garantera kommunens individer rätt hjälp och skydd. I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) Om våld i nära relationer finns allmänna råd om vilken kompetens om våld och andra övergrepp som den personal bör ha som handlägger och följer upp ärenden eller genomför insatser enligt SoL Där finns också allmänna råd om vilken kunskap den personal som arbetar i verksamheter inriktade på att ge stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor bör ha. För att garantera att hjälpa kvinnor och barn skall bör ändras till skall eftersom det är ett regeringsbeslut om att mäns våld mot kvinnor skall upphöra. 

Medborgarförslag fick godkänt av kommunfullmäktiges ledamöter och lämnades vidare till socialnämnden. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *