Nyheter

Här är brotten som ökade i kommunen i fjol

Nyheter Den totala brottsligheten var högre i fjol jämfört med tidigare år i Vaggeryds kommun. Den största anledningen till det var att antalet bedrägerier och stölder ökade.  

Genrebild. Foto: David Alin

I förra veckan kunde ni på Skillingaryd.nu läsa om att antalet anmälda brott i Vaggeryds kommun under 2022 var den högsta siffran någonsin, i alla fall så långt det går att följa statistiken bakåt i tiden i Brottsförebyggande rådets statistikdatabas.

Glädjande nog så minskade antalet våldsbrott i kommunen, däremot ökade bedrägerierna och stölderna markant. Alla de brottstyper som räknas in under kategorin stöld gick från 285 år 2021 till 376 i fjol.

Många cykelstölder

Man kan från Brottsförebyggande Rådets statistik se att det var, tillgrepp av icke motordrivet fortskaffningsmedel, inbrott, skadegörelse och stöld av drivmedel som drog upp siffrorna. Här dominerade cykelstölderna som var 44 till antalet under 2022. Fem av dessa var elcyklar.

Även stölderna av motordrivet fordon gick från sju år 2021 till 14 under 2022.

Gällande bedrägerierna så var det lurendrejerierna gentemot äldre personer som ökade mest. Skillingaryd.nu har upprepade gånger under 2022 skrivit om detta bedrövliga tillvägagångssätt från diverse bedragare och det märks nu i statistiken att brott ur den kategorin ökat.

Skadegörelsen ökade

121 fall av skadegörelse anmäldes i kommunen under 2022 och det är den näst högsta noterade siffran i kommunen så långt man kan följa mätningarna tillbaka i tiden, 1996. En sak som sticker ut i denna kategori är skadegörelse mot stat, kommun eller landsting som har ökat.

Taggar

Dela


Läs mer

De anmälda brotten minskar – men i Vaggeryd ökar de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *