Nyheter

Här är området där fyra av tio kan cykla till jobbet

Nyheter I Skillingaryd östra har fyra av tio cykelavstånd till arbetet. I Bondstorp-Byarum omland har i princip ingen det. Det visar SCB:s nya statistik som Newsworthy analyserats.

Arkivbild Henrik Skoglund

SCB har räknat på cykelavståndet mellan hem och arbete i samtliga stads- och kommundelar i landet, med utgångspunkt i 15-minutersstaden. Det är en idé om hur en hållbar stad kan byggas och innebär att det är möjligt att gå cykla till bland annat jobbet, skolan och affären på 15 minuter. Enligt SCB, som analyserat kartdata, har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på 15 minuter.

I Vaggeryd är andelen lägre, 26 procent, och inte oväntat är andelen högre i tätort än på landsbygden. I Skillingaryd östra når 41 procent av befolkningen jobbet på 15 minuter. Samtidigt gör i princip ingen det i Bondstorp-Byarum omland.

I Vaggeryds kommun har relativt liten andel cykelavstånd till jobbet. Högst andel i landet finns i Kiruna kommun (66 procent), Fagersta och Arvidsjaur (64 procent). Flera av kommunerna där många har cykelavstånd kännetecknas av en liten befolkning, få tätorter med stora avstånd. Det gör att en större andel bor och arbetar inom centralorten, samtidigt är centralorten ofta liten till ytan, vilket ger korta avstånd.

I pendlingskommuner, som Vaggeryds kommun, är avståndet till arbetsplatsen ofta längre och flera av de kommuner med lägst andel med cykelavstånd är just pendlingskommuner. I Vaggeryd är andelen invånare med cykelavstånd till arbetet större än i andra kommuner som SKR klassificerar som pendlingskommun nära större stad.

I Vaggeryds kommun har kvinnor i högre utsträckning cykelavstånd till jobbet. Därmed följer kommunen mönstret i riket. Enligt SCB kan det förklaras av att fler kvinnor jobbar inom yrken som vård, skola, omsorg och butiksförsäljning – yrken som ofta är geografiskt placerade i kommunernas centralorter och större tätorter, där många också bor.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


1 reaktion på Här är området där fyra av tio kan cykla till jobbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *