Nyheter

Har styrande behandlat Atletklubben rätt?

Nyheter Hur hanterar styrande likabehandlingsprincipen, som ska följas enligt kommunallagen, när dessa tvingade Waggeryds Atletklubb att stänga sin verksamhet? Interpellationen som ska besvaras på kommunfullmäktige är tillsänd Gert Jonsson (M), efter att föreningen inte kan eller får bedriva sin verksamhet.

Interpellationen i sin helhet;

Waggeryds Atletklubb har varit verksam sedan 1975 och bedrivs som ideell förening. Föreningen har idag 500 medlemmar i alla åldrar allt från den vanliga motionären till tävlings satsningar i starke man, fitness, lyftare och allt där emellan unga som äldre.

Föreningen har som målsättning sen start att alla skall ha möjlighet att träna allt utifrån deras egna förutsättningar både när det gäller fysik och ekonomi.

Föreningen har ett gott samarbete med skolans idrott och hälsa och ser detta som en viktig del i verksamheten att få bidra till kommunens unga att vara aktiva. Föreningen har även ett gott samarbete både med andra idrottsföreningar, kriminalvård, pensionärsföreningar PRO och SPF, ensamkommande med flera.

Den 21 december informeras föreningen att kommunen bestämt stänga gymmet med hänvisning till pandemilagen och en överenskommelse i Jönköpings län detta utan någon som helst förvarning eller dialog med föreningen. Föreningen har genom mail och telefon varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson och kultur- och fritidschefen David Norrfjärd ett antal gånger med ett flertal frågeställningar.

Den 15 februari bjöd föreningen ner David och Gert till WAK:s lokaler för att visa de åtgärder som gjorts i enligt med rekommendationer gällande pandemilag. Föreningens förhoppning vart att få till en dialog i det orimliga beslut som fattats av kommunstyrelsens ordförande.

Endas ett svar har givits det är att man följer överenskommelsen i länet.

Fortfarande kvarstår följande frågeställningar:

1. Hur har smittspridningen minskat då man stänger ett gym i kommunen och konsekvenser är att de övriga privata belastar mer?

2. Folk rör sig över kommungränserna för att träna hur ser man på detta?

3. Hur har kommunstyrelsen ordförande tänkt sig kompensera föreningens inkomstbortfall. (medlemsintäkter, städ, bredband, med mera)

4. Föreningens möjlighet att återbetala medlemmarnas avgifter?

5. Hur skall kommunen och ideella föreningar samverka även under en pandemi?

6. Varför har Jönköping en annan motivering och som vi informerade er finns det fler kommuner som har öppnat upp för de ideella gymmen?

7. Varför följer inte kommunen likabehandlingsprincipen i enlighet med kommunallagen?

8. Vill kommunen att Waggeryds atletklubb lämnar kommunens lokaler?

9. Vad är kommunstyrelseordförandes motivering att stänga ute en ideell förening som hyr lokaler av kommunen. Då detta inte är en kommunal verksamhet.

10. Är det kommunstyrelseordförandes uppfattning att kommunen behandlat den ideella föreningen Waggeryds Atletklubb rätt?

Annelie Borgström
Socialdemokraterna

Taggar

Dela


6 reaktioner på Har styrande behandlat Atletklubben rätt?

Hittar inga ord för hur bedrövligt detta skötts. Kommer att bli väldigt avgörande vid nästa val 2022.

Bra att veta hur detta funkar så att föreningar och andra organisationer inte väljer kommunens lokaler i framtiden. Tyvärr kommer dessa att stå tomma i framtiden om inte detta styrs upp på ett seriöst sätt. Finns det bra orsaker till dessa beslut är det väl bara att lyfta upp detta omgående.

Exakt, Michel! Det verkar som att de inte vill ”erkänna” att de tog fel beslut från början och därför envist håller fast. 😞
Hoppas han svarar ordentligt och inte bara slingrar sig.

Bra skrivet Annelie!
Kan vi få svar på dessa frågor tro?
Facit bakåt så har föreningen inte fått några svar.
Så tråkigt hur föreningen behandlas av kommunstyrelsen.

Prestige är ordet som närmast klingar i mina öron man har tänkt lite fel ifrån dag 1 men vill inte ändra sitt beslut utav ”någon” anledning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *