Nyheter

LONA-projekt i kommunen uppmärksammas

Nyheter Vaggeryds kommun är omnämnd på ett par punkter i länsstyrelsens rapport med den årliga miljömålsbedömningen för länet.

Bedömningen omfattar 14 övergripande miljömål. Vaggeryds kommun är omnämnd under tre av dem.
• Säker strålmiljö: Vaggeryds kommun har projektet Sola säkert som varit igång under åren 2015-2016. Feriepraktikanter har utbildats i projektet ”Sola säkert” som syftar till att informera om sunda solvanor vid badplatser i kommunen.
Detta är viktig. År 2014 fick nämligen 135 personer i Jönköpings län diagnosen malignt melanom. Jämfört med år 2000 har antalet nya fall av diagnosen malignt melanom mer än fördubblats.

• Grundvatten av god kvalitet: Under denna rubriken lyfter man fram näringslivets arbete med sanering av förorenat grundvatten i form av trikloretylen.

Därutöver ingår Vaggeryds kommun som en av flera kommuner för satsningar på LONA-projekt. Där är det den  flera kilometer långa natur- och kulturleden utmed Lagans västra strand från dammfästet för Fågelforsdammen och norrut som uppmärksammas.
Summeringen visar att det i länet pågår ett aktivt åtgärdsarbete som bidrar till att nå miljömålen. Trots det så  är det endast ett mål av de mål som bedöms på regional nivå, som är nära att nås  till år 2020 och det är Grundvatten av go d kvalitet. Övriga miljömål bedöms inte kunna nås till år 2020 med nuvarande och beslutade styrmedel.

Vi noterar att vindkraftsel är en form av förnyelsebar el som finns ganska utbrett i Jönköpings län. Utbyggnaden av nya vindkraftverk fortsätter att öka kraftigt. År 2015 fanns det i länet 125 vindkraftverk som tillsammans genererade 266 MW, fyra procent av den totala vindkraftselproduktionen i Sverige. Vaggeryds bidrag till dessa 266 MW är som bekant obefintligt.

Ett av de största miljöproblemen i Jönköpings län är försurningen. För att begränsa försurningens påverkan på biologisk mångfald bedrivs en omfattande kalkningsverksamhet i länets sydvästra delar. Länsstyrelsen konstaterar att skärpta internationella miljökrav har lett till stora minskningar av det försurande nedfallet, men det krävs ytterligare internationella beslut om mål och åtgärder
för att nå målet Bara naturlig försurning.

 

Lona-projektet utmed fågelforsdammen uppmärksammas i länsstyrelsens rapport.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *