Nyheter

Häst fick avlivas efter misstänkt rovdjursattack

Nyheter En häst hittades på onsdagskvällen svårt skadad i en hage i Malmbäck i Nässjö kommun. Hästen var så svårt skadad att den senare fick avlivas.

Är det en varg som attackerat hästen i Malmbäck? Arkivfoto; Thimmy Modée

Det var på onsdagskvällen som hästägaren upptäckte den svårt skadade hästen, som senare fick avlivas.

– Våra utbildade besiktningsmän håller nu på att försöka ta reda på om det handlar om en attack från en varg eller björn. Att ett lodjur skulle orsakat dessa skador är inte troligt, förklarar Ingemar Sjöberg från Länsstyrelsen.

På plats försöker besiktningsmännen att säkra olika typer av spår och dna för att undersöka om det handlar om en rovdjursattack. Det görs även på den dödade hästen, som finns på djursjukhuset i Skara. Enligt ett inlägg av ägaren på sociala medier skadades även ett föl för några veckors sedan av en varg.

Om det skulle handla om nya vargangrepp – kan det bli aktuellt med skyddsjakt då?

– Det är en senare fråga. Det beror ju bland annat på om man gör en bedömning om det finns risk för nya angrepp.

Hur ska oroliga djurägare tänka och agera nu?

– Det handlar om att öka uppsikten på sina djur och se till att man har väl fungerande stängsel, säger Ingemar Sjöberg.

Källa: P4 Jönköping och SVT Jönköping

Taggar

Dela


17 reaktioner på Häst fick avlivas efter misstänkt rovdjursattack

Är detta sant Therese?
Om det är så är det ju helt upp åt väggarna som hästarna att skylla på rovdjursangrepp när man medvetet släpper sina hästar i en hage med taggtråd. Kan väl ändå inte undkommet ägaren att se det på staketet? Tänker på om man fått avliva djuret för skadan som staketet orsakat.

Robban kanske ska skaffa sig en varg om han vill ha en, men vargen ska inte finnas i vår natur. Det är vi som bedriver jordbruk med boskap som ska bestämma det. Ni andra som vill ha varg kan åka och titta på dem i en djurpark, men akta er de har även dödat människor. Det är bara en tidsfråga innan det händer i naturen också, Man törs snart inte gå till skogen för att plocka svamp med barnen utan att ha bössan med sig med tanke att de börja yngla av sig som flugor.

Vad är detta för resonemang? Jordbrukarna som bestämmer om det ska finnas varg eller inte? Då vill jag bestämma att det ska finnas björnar i stället? Varg är ett vilt djur.

Vilka andra djur ska utrotas? Ska det vara sådant resonemang vill jag gärna veta vem man ska kontakta, för det är massor av djur jag önskar försvann.

Det är väldigt konstigt att vi som har tamboskap ska bara gilla läget men kommer det in ett rovdjur i storstäderna så ska de bort omedelbart.

Dags att fundera över om vi vill ha öppna landskap för detta blir konsekvensen av när man inte våga släppa djuren på betesmark en bit från husen.

Tror du Kent Ceder att länsstyrelsen placerar rovdjur i hagar med tamboskap? Vilda djur lever vilt ute i naturen. Det inser nog de flesta. Tyvärr ger sig vargar på tamboskap.

Ingen vad jag vet Sb. Men jag har aldrig hört talas om att vargar klättra. Enligt rovdjursexperter kan de hoppa 145 centimeter och de är duktiga på gräva. Så jag tog en egen realistisk slutsats utefter Ingmars uttalande.😉 Men du kanske har ett bättre förslag? Så kan alla vi som har djur få behålla dem.

Jag instämmer med Anna. Man kan stängsla inne tamboskap, men att stängsla ute en varg som fått för sig att ta tamboskap går knappast – inte annat än i vissas inbillade värld.

Fungerande stängsel 😳 hjälper väl inte, de tar sig in ändå. Ska man bygga ett plank som är två meter högt då? Dummaste jag hört. 😠

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *