Nyheter

Hatten

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera de naturreservat som finns i Vaggeryds kommun. Totalt finns det tio naturreservat som är väl värda att besöka

Bild från länsstyrelsen

Naturreservatet Hatten ligger strax öster om Svenarum i Sävsjö och Vaggeryds kommuner. Naturreservatet är ett stort och varierat skogsområde. Det är främst gammal granskog som dominerar med inslag av tall på höjderna och lövträd i vissa delar. 

Området är varierat med höjder, branter, raviner och flacka våtmarker. Puttebäcken rinner i reservatets norra del och flyter omväxlande fram genom våtmarker och gungflyn, eller forsande genom blockrika raviner.

I söder ligger gölen Grytegölen. Väster om Grytegölen finns en markant höjd varifrån man har en vacker utsikt.

Syfte

  • bevara ett större naturskogsområde med dess biologiska mångfald. behålla och förstärka områdets orördhet,
  • möjliggöra för naturskogsvärden att utvecklas genom att restaurera trädplanteringar och kalmark,
  • ge möjligheter till naturupplevelse och ett rörligt friluftsliv, inom ramen för bevarandet av naturvärdena.

Växt- och djurliv

Det finns gott om död ved i reservatet och det har blivit stora tillskott i samband med stormarna 2005 och 2007. Den gamla barrblandskogen med inslag av lövträd och rikligt med död ved, har gett förutsättningar för många ovanliga och sällsynta arter av mossor och lavar att trivas i Hatten. Exempel på arter som förekommer är långfliksmosa, kattfotslav, garnlav, lunglav, grön sköldmossa och vedtrappmossa.

Här kan du även få se och höra skogshönsen tjäder och järpe. Hackspettsarter som spillkråka och större hackspett trivs i skogen och det finns gott om olika mesarter. 

Kulturlämningar

Mitt i reservatet finns två torplämningar, dels Hatten som gett namn åt hela området och dels Botorp. I närheten av torpställena finns det rester av röjningsrösen och stenmurar.

Friluftsliv

Hatten är ett relativt välbesökt område, där det finns iordningställda och underhållna strövstigar. I norra delen, vid Puttebäcken, finns ett vindskydd med eldplats. Från parkeringen utgår Kvarnfallsleden, en markerad vandringsstig som är två kilometer lång. Den går i en rundslinga, så du kommer tillbaka till parkeringen.

Vägbeskrivning

Söderifrån: Det är skyltat från väg 30 mellan Vrigstad och Hok. 500 meter väster om Vrigstad följer du alltså skyltningen norrut. Kör knappt 8 kilometer och sväng sedan österut mot naturreservat/Bjällebo. Vid Bjällebo, följ de små blåvita reservatsskyltarna norrut tills du når parkeringen. Tillfartsvägen, sträckan Bjällebo-Id-Hattens parkering är dock något gropig och stenig, så kör försiktigt där, särskilt om du kör en låg bil.

Norrifrån: Vid Svenarum, sväng österut vid skyltning mot Hagafors. Följ vägen i 3,8 kilometer och sväng sedan sydost vid naturreservatsskyltning. Följ vägen 7,1 kilometer söderut och sväng sedan österut mot skyltning naturreservat/Bjällebo. Vid Bjällebo, följ de små blåvita reservatsskyltarna norrut tills du når parkeringen. Tillfartsvägen, sträckan Bjällebo-Id-Hattens parkering är dock något gropig och stenig, så kör försiktigt där, särskilt om du kör en låg bil.

Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat

Bild från länsstyrelsen

Bild från länsstyrelsen

Bild från länsstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *