Nyheter

Havre ska mejas i Svenarum

Nyheter Hembygdsföreningen och LRF bjuder in till att bevittna hur man mejar havre på gammalt vis

Arkivbild

Senare idag, just när kvällen tar vid, kväll kommer det att visas hur man mejade havre på den gamla goda tiden med hästar och självbindare. Det är Svenarums hembygdsförening som tillsammans med LRF står bakom arrangemanget och de vill förmedla en bild från dåtid till nutidens betraktare. Aktiviteten genomförs mellan Svenarums skola och hembygdsgården.

– Ett problem har varit att hitta hästar, säger Roger Andersson som är ordförande i hembygdsföreningen och aktiv i LRF. Det måste vara hästar som är tåliga och klarar lite skrammel och väsen eftersom självbindaren inte arbetar tyst tillägger Roger.

Efter en del letande fick de fatt på två ardennerhästar i Gislavedstrakten hos en person som är en riktig hästentusiat. Han är inte lantbrukare utan försörjer sig som produktionschef på Hestra inredningar.

Det kommer alltså vara ett ekipage med två ardennerhästar framför självbindaren. Det kommer att produceras ”julnekar” som man redan nu kan köpa inför vintern. Förutom ekipaget med hästar kommer det att visas hur man mejade havre med lie när det begav sig. Roger Andersson ska gå med lien men är lite bekymrad över att havren är lite väl mogen för att kunna slås med lie. Men fungerar det kan man göra nekar även av den lieslagna havren.

– Nekarna säljs till förmån till ett hjälpprojekt som Erikshjälpen har, berättar Roger Andersson. Erikshjälpen har ett projekt som stödjer lantbrukare i Rumänien och det är till detta ändamål som pengarna går.

Det kommer att bli en kväll i nostalgins och kunskapens tecken och för att få lite fredagsmys kommer det att finnas kaffe och korv för den som så önskar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *