Nyheter

Helena från Hok – ny i styrelsen för Tro och solidaritet i länet

Nyheter Jönköpingsdistriktet av Socialdemokrater för Tro och solidaritet höll under lördagen den 6 mars sitt årsmöte. Årsmötet genomfördes digitalt och gästades av riksdagsledamoten och den tidigare ministern Annika Strandhäll. Ny ordförande blev Anci Magnusson    

Helena Erlandsson (S) har en plats i kommunfullmäktige också. Arkivbild

Under årsmötet valdes kommunalrådet i Nässjö, Anna-Carin Magnusson, till ny distriktsordförande. Hon tar därmed över ordförandeklubban efter Robert Alkemark.

Styrelsen i övrigt består av avgående ordföranden Robert Alkemark, Skillingaryd, Elisabeth Fransson Malm, Jönköping, Gabriel Marco, Jönköping, Farshid Ardabili-Farshi, Nässjö, Gisela Brumme, Vetlanda, Ylva Samuelsson, Burseryd, Marie Johansson, Gislaved, Tofte Frykman, Nässjö och nyvalda Helena Erlandsson, Hok.

Riksdagsledamot Annika Strandhäll gästade årsmötet via länk och höll ett anförande kring vikten att inte släppa på 1%- målet i biståndet.

Årsmötesförhandlingar hölls med sedvanlig dagordning och avslutades med att man antog följande uttalande:

Behåll bistånd på 1 procent och använd det utanför Sverige!

Varje biståndskrona är viktig. För att bistånd ska fungera bra är det viktigt att det är långsiktigt och inte ändras för ofta, och därför bör 1-procentsnivån för biståndet behållas. Sverige har länge haft 1% som norm för biståndet. I Sverige finns ett stort stöd för att ge en hundradel av vårt lands samlade inkomster i bistånd.

Röster inom politiken börjar höjas för en annan riktning och förslag om att sänka biståndet läggs fram. Det skulle innebära att människor hålls kvar i fattigdom, att mänskliga rättigheter begränsas och att demokrati och yttrandefrihet hotas. Det får inte hända! Bland röster som höjts för sänkning finns bl. a. Sverigedemokraterna och Moderaterna, som föreslår sänkning ner mot 0,7%, vilket är FN:s biståndsmål. Vi motsätter oss starkt dessa förslag om sänkning av biståndet.

På senare år har det även skett att biståndsmedel används här hemma för att finansiera mottagandet av flyktingar. Detta vill vi starkt motarbeta.

Vi menar att vi har råd att både ha enprocentsmålet till bistånd i utvecklingsländerna kvar ograverat och samtidigt klara av flyktingmottagningen här hemma. För oss är det en omöjlighet att sänka biståndet till dem som mest behöver.

Källa: Pressmeddelande

Taggar

Dela


1 reaktion på Helena från Hok – ny i styrelsen för Tro och solidaritet i länet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *