Nyheter

Helene Lackenbauer gästade Rotary

Nyheter Helene Lackenbauer, uppvuxen i Vaggeryd, är Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. I dag besökte hon Götaströms Värdshus och föreläste på Rotarys lunchmöte.

Kan du berätta lite om ditt arbete?

– Jag är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och jag jobbar med säkerhets- och försvarspolitiska frågor och har följt Afghanistan speciellt och tjänstgjorde där mellan 2009 och 2010 som politisk rådgivare till svenska militären när vi hade stor militär insats där. Jag har också tjänstgjort för FN 2019 i Afghanistan och även gjort en rad forskningsprojekt där för UD, Försvarsdepartementet och Nato.

Vad bjöd du medlemmarna i Rotary på i dag?

– Jag talade om utvecklingen i Afghanistan efter vad som ledde upp till talibanernas övertagande den 15 augusti i år och vad man kan komma att förvänta sig i den kommande utvecklingen.

Varifrån kommer intresset för dessa frågor?

– Man vet ju egentligen inte varför man hamnar där man gör, säger Helene och skrattar. Jag har jobbat med säkerhetspolitiska frågor under stor del av mitt yrkesliv bland annat på internationella Röda Korset och då jobbar man mycket med människor på flykt från olika typer av kriser och katastrofer. Så jag har jobbat inom krishantering under lång tid och sedan när jag gick över till forskning så fortsatte jag men från ett forskningsperspektiv. Jag har jobbat med konfliktfrågor och krisfrågor i många år.

  [1/2]

  [2/2]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Helene Lackenbauer gästade Rotary

Så intressant med Afghanistans historia och Helene framställde det hela så proffsigt. Som jag förstår det hela att talibanerna är de som ser sig själva som de naturliga regenterna. Så ledsamt. Nu har britterna, ryssarna och sist USA gjort ett tappert försök att få ordning på landet. Alla har misslyckats med krig och elände och stora kostnader för västvärlden. Vad är bäst? Säg det. Vanligt folk lär få lida enormt med svält och tokiga religösa , gammalmodiga lagar. Tragiskt för oss att se på.

Så intressant med Afghanistans historia och Helene framställde det hela så proffsigt. Som jag förstår det hela att Talibanerna är de som ser sig själva som de naturliga regenterna. Så ledsamt. Nu har britterna , ryssarna och sist USA gjort ett tappert försök att få ordning på landet. Alla har misslyckats, krig och elände och stora kostnader för västvärlden. Vad är bäst? Säg det. Vanligt folk lär få lida enormt med svält och tokiga religösa, gammaldags lagar. Tragiskt för oss att se på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *