Nyheter

Helmuts familj fick rätt – till slut

Nyheter Under sin sista tid i livet försämrades Helmut Lanners tandhälsa radikalt och sedan dess har hans anhöriga kämpat för få rätt mot försäkringsbolaget. Efter lång tid står det nu klart att familjens ihärdighet lönat sig.

Helmut och Håkan Lanner. Foto: Privat och arkivbild

I februari ifjol skrev vi flera artiklar om Helmut Lanner vars tandhälsa försämrats drastiskt under sin vistelse på Furugården i Vaggeryd. De anhöriga begärde skadestånd av Vaggeryds kommun som i sin tur lämnade över skadeståndsanspråket till sitt försäkringsbolag.

Fick avslag – överklagade

Sonen Håkan Lanner är kritisk till hur försäkringsbolaget hanterade frågan.
– Vid deras handläggning har det begåtts ett flertal allvarliga felhanteringar av ärendet. Dokumentation som skickat in har inte diarieförts enligt gällande regelverk, slarvats bort eller förekommit, fel lagar har åberopats, privata mejladresser har använts av försäkringsbolaget i stället för den officiella som skall användas med mera.

Efter att ha fått avslag på skadeståndsanspråket så överklagade de beslutet, men hörde ingenting på länge. När de kontaktade försäkringsbolaget fick de till svar att de skickat beslut till Helmuts familj, men då de inte hört något så hade ärendet avslutats.
– Återigen hade alltså kommunens försäkringsbolag hanterat ärendet fel och inte diariefört vårt överklagande som resulterade att ärendet avskrevs av dem, konstaterar Håkan Lanner.

Rutinerna har förbättrats

Familjen gjorde om hela processen med att skicka in dokument och så vidare. Slutligen fick de skadeståndet beviljat.
– Nu har vi och vår far Helmut äntligen fått rätt och han har fått ett skadestånd för lidandet och den vanvård han utsattes för. Det har dessutom resulterat i nya rutiner vad gäller tandvården för de boende på Furugårdens SÄBO. Helmut har personligen ingen glädje av det då han gick bort i januari förra året men hans lidande och vårt kämpande mot kommunen har lett till att andra fått det bättre. Något som känns mycket, mycket bra.

I samband emd skadeståndsprocessen så avled Helmut Lanner. Gällande Vaggeryds kommuns försäkringsbolags regler så måste skadeståndsanspråket komma in innan den det gäller avlider.
– Kanske inget man direkt tänker på om olyckan varit framme. Hur man i ett fall där personen direkt avlider förtäljer inte försäkringsbolagets regelverk. Där hamnar man i ett slags moment 22. . .

Håkan Lanner vill råda andra anhöriga som är i liknande situation att aldrig ge upp utan att fortsätta kämpa.
– Om ni tycker något är fel eller om en olycka är framme som drabbar era nära och kära så slåss och kämpa med näbbar och klor för deras rätt. Det går att få rätt mot kommunen och det går att förbättra tillvaron för era anhöriga om man bara orkar hålla ut och har rätten på sin sida.

Taggar

Dela


1 reaktion på Helmuts familj fick rätt – till slut

Skrämmande att kommunen anlitar ett försäkringsbolag som inte kan reglerna i ett sådant ärende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *