Nyheter

Hembageri i Klevshult

Nyheter På Sandgatan i Klevshult bor en go och glad tjej som jobbar som taxichaufför, är mamma och utbildad konditor. Hon startar nu hembageri i sin omgjorda källare.

”Baking by Fia” heter företaget och kommer framförallt att inrikta sig på specialdesignade tårtor, men också smörgåstårtor, fikakorgar och det som folk beställer helt enkelt.

– Intresset för specialdesignade tårtor har blivit jättestort. Man kommer ifrån den klassiska gräddtårtan och hittar mer de amerikanska smakerna med smörkräm som man kan jobba mer med. Det är ju oftast barnens intresse som styr hur tårtan ska se ut och jag modellerar i sockerpasta eller marsipan, berättar Ann-Sofie.

– Det här är mitt stora intresse och det får ta lång tid. De här tårtorna tar ju väldigt lång tid att göra. Det ska skulpteras och spritsas och jag gör allting från grunden. Inget halvfabrikat här alltså!

– Jag gör mina egna sylter, är det mousse i tårtan så gör jag min egen mousse och äggen köper jag från Jussö Gård. Jag vill veta vad det är i mina bakverk, fortsätter hon.

Ann-Sofie Geisler heter hon och är utbildad konditor. Men en bilolycka där hon skadade nacken satte stopp för planerna att arbeta professionellt med konditoryrket. Eftersom det är så roligt att baka har hon bakat åt vänner och bekanta och förfrågningarna har dykt upp. Energi verkar hon ha gott om, då hon utöver sitt vanliga jobb drar i gång hembageri. Bakintresset har alltid funnits där.

– Min mamma brukar säga till mig att intresset för bakningen har inte kommit från henne, det har hoppat över en generation. Min morfar från Tyskland är bagare och jag har fått dubbelt av intresset i stället. Ända sedan jag var liten har jag älskat att baka.

Ann-Sofie kör färdtjänst på dagarna och det är ett jobb som hon verkligen älskar.

– Man lär känna så otroligt mycket folk och så har man sina stammisar. Jag brukar jämföra mitt jobb med att vara bartender. Många är så ensamma så ofta träffar de bara hemtjänsten och oss så vi har ju ofta möjlighet att lägga några minuter extra på att prata. Man lär känna folk i upp och nedgång, glädje och sorg och man får vara med om så mycket och det är väldigt givande.

– Picknickpåsen som jag kommer att erbjuda kommer att ha varierande innehåll. I början av veckan  annonserar jag om att till helgen har jag si och så många fika- och picknickpåsar och jag talar inte om vad de innehåller. Det kommer ändras lite mellan gångerna och blir en liten överraskning när man öppnar. De anpassas naturligtvis efter allergier och liknande.

– Studenttårtor hann jag inte få några klara innan öppning, men snart är det midsommar och andra högtider och folk fyller år varje dag, säger Ann-Sofie och ler.

– Det känns jättekul och supernervöst, avslutar hon.

Ann-Sofie plockar fram några muffins som jag vill ha med på bild.

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Taggar

3 reaktioner på Hembageri i Klevshult

I min ungdom brukade jag och några kompisar åka tåget ånglok från Skillingaryd till Klevshult för att ta en fika. Har för mig att fiket låg i Våge i Klevshults hus…tiden var rätt knapp avgick från Skillingaryd 19,40 ankomst 20,55…det var dåtidens ungdomsnöje…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *