Nyheter

Hembygdsboken firar 60 år

Nyheter Vid årsmötet gick Byarums Hembygdsförening från ett jubileumsår till ett annat.

Arkivbild

2019 fyllde hembygdsgården i Byarum 80 och i år är det själva moderföreningen som uppnår aktningsvärda 85 år.

Årsmötet konstaterade att byggnaderna på hembygdsgården befinner sig bästa skick efter de satsningar, bland annat kontinuerlig modernisering av köksutrymmena, som gjorts under de senast åren. Dessutom har föreningen fått en betydande donation som säkerställer underhållet av anläggningen för många år framåt.

En tredje jubilar är hembygdsboken som i år fyller 60 år. Det var nämligen år 1960 som den allra första utgåvan började distribueras. Premiärboken omfattade 44 sidor, att jämföras med fjolårsboken på 210 sidor.

Verksamheten på hembygdsgården och utgivningen av hembygdsboken uppmärksammades särskilt under fjolåret då hembygdsföreningen tilldelades Hedersenen av Jönköpings läns hembygdsförbund för den mångåriga, utåtriktade verksamhet som man bedriver.

Hembygdsföreningens ordförande Oscar Smith -Oskarsson omvaldes liksom styrelseledamöterna Thomas Larsson, Göran Lagerstrand, Christina Kjellén-Larsson och Håkan Gunnarsson. Kvarstående ledamöter är Ann-Sofie Andersson, Christer Svensson, Carl-Gunnar Vidja, Bertil Magnusson och Lennart Andersson.

Oscar Smith-Oskarsson nyvaldes i redaktionskommitten för hembygdsboken där även Magnus Dauhn, Håkan Johansson, Gunlög Joakimson, Gunilla Johansson, Christer Svensson och Kåre Boberg ingår.

Hembygdsboken 2019 har hittills sålts i 583 exemplar medan  hembygdsalmanackan, som utges tillsammans med museiföreningen, har funnit 289 köpare.

På tal om siffror så har föreningen 371 medlemmar.

Verksamheten under 2020 kommer att fortsätta enligt samma riktlinjer som tidigare. Tanken är att upprustningen av Backstugan, en äldre stuga belägen nordväst om Byarum, ska avslutas med att en gärdesgård kommer på plats. Ansvariga för upprustningen av Backstugan är Håkan Johnsson, Raymond Svensson och Allan Abrahamsson.

Årsmötet fördelade också fyra anslag á 10 000 kronor per organisation till Bris, Tjernobylbarnens vänner, Barncancerfonden och Smile.

Som avslutning berättade Kenneth Åberg, på sitt oefterhärmliga sätt, om sitt liv som bankman i Vaggeryd och Skillingaryd, en lång tjänstgöring som speglar enorma förändringar.

Text; Byarums Hembygdsförening

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *