Nyheter

Backstuga får gärdsgård

Nyheter Det är backstugan utanför Byarum som ska prydas av en genuin gärdsgård

Bild från förr  [1/10]

Backstugan idag  [2/10]

Del av nybygget  [3/10]

Bertil Magnusson, Allan Abrahamsson, Håkan Johansson och Bernt Bernhardsson. Raymond Svensson saknades vid fototillfället.  [4/10]

Bertil Magnusson i arbete  [5/10]

Öppna spisen med anor från  [6/10]

1814  [7/10]

Namnet på stugan är Fredriskdal  [8/10]

Vy i köket  [9/10]

Här lagades maten  [10/10]

Det är fem eldsjälar som lagt ned tid och möda på att göra området runt Bakstugan genuint och tilltalande. De fem är Bertil Magnusson, Allan Abrahamsson, Håkan Johansson, Bernt Bernhardsson och Raymond Svensson (som dock saknades vid vårt besök). Backtsugan ligger på Bratteborgs marker jämte den gamla vägen mellan Bratteborg och Byarum några hundra meter nordväst om Byarums kyrka.

Backstugan flyttades till platsen 1846 och var bebodd till 1928. Därefter togs den över av Byarums kyrkokör som renoverade stugan 1932 med eldsjälen Allan Wikström som primus motor. Allan var kantor i Byarums kyrka och körledare. Under ett antal år var det valborgsfirande med tal, sång och naturligtvis en eld på platsen.

Från början var stugan klädd med torvtak men någon gång under åren har det bytts mot ett tegeltak. Backstugan har genomgått ett antal upprustningar genom åren. Backstugan består av en liten entré, ett rum och kök. På övervåningen finns ett litet sovloft. När det begav sig beboddes stugan av upp till sju personer.

2003 köpte Hembygdsföreningen Backstugan för en krona och har lagt tid och omsorg för att bevara ett stort stycke historia i bygden och de har valt att den ska ligga kvar på nuvarande plats och inte flyttas till Hembygdsparken. Under ett antal förmiddagar har gänget med glada pensionärer sett till att bygga en sann gärdsgård. Det är inte tal om spik eller annat. Jämte arbetsplatsen brinner elden där videorna värms för att kunna böjas och se till att gärdsgården blir ett genuint inslag i ett stycke kulturhistoria.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Backstuga får gärdsgård

Jag minns när jag var där med mina föräldrar och firade valborg i början av 1950-talet. Jättefint att stugan finns kvar.

Fantastiskt att backstugan bevaras och hålls efter. Tyckte det var så spännande att som liten vara och titta på detta hus. Ett stycke fin historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *