Nyheter

Hembygdsföreningen höll årsmöte

Nyheter Den 18 april höll Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening sitt årsmöte i Tofteryd och i Ekhults missionshus.

Nästan 60st gamla och nya medlemmar hälsades välkomna av ordförande Ken Frick.
Föreningen har som idé att variera sina årsmöten inom de bägge socknarna, och i år skickar vi ett stort tack vi missionsföreningen i Ekhult, för att vi fick använda denna deras otroligt fina lokal till vårt årsmöte.

I år är det 90 år sedan föreningen höll sitt 1.a möte, den 20.e Juli 1934 hölls ett konstituerande sammanträde i Skillingaryds kommunalrum.
På detta möte valdes en interimsstyrelse bestående av 12 personer, och vid ett senare möte, ( det 1.a egentliga årsmötet ) kom det till ytterligare personer genom röstning, det tolkar vi som att det var många som ville vara med.
Planerna på en hembygdsförening hade funnits länge bland Tofterydsbor, och tankarna på en hembygdspark intill kyrkan i Tofteryd fanns i deras tankar åtskilliga årtionden före 1934.
Man anar lite mellan raderna i gamla papper och protokoll en slags dragkamp mellan det nya Skillingaryd och det gamla Tofteryd. Tofteryd hade sedan urminnes tider varit navet i socknen, men sedan järnvägen färdigställdes i början på 1880 talet började Tofteryd tappa både kraft och innevånare till den ” nygamla ” byn Skillingaryd.
Simon Andersson och Georg Thulin var säkert två stora starka röster som kan ha avgjort paceringen.
Skillingaryds hembygdskör under ledning av Joel Andersson började redan på 20-talet samla in pengar för att kunna köpa in en ” hembygdsstuga ”. Den gamla stugan i Bengtsbo köptes in, Thulin såg till att en del av gården Marielund styckades av och blev till hembygdspark, och så var det igång.
Men utan den där Skåningen Joel Andersson så är vi ganska säkra på att historien hade sett väldigt annorlunda ut, och det går inte många dagar utan att vi imponeras av denna karls arbetsinsats, otroliga nit och beslutsamhet att samla ihop information, sortera och dokumentera. Arkivet hade i alla fall inte krävt så värst många hyllor utan Joels arbete.
Och under kvällen visades den 1.a ” ny ” digitaliserade filmen No 7 av Joels alla 16mm filmer, Filmen kommer så småningom att läggas upp på vår hemsida så att alla i lugn o ro kan sitta hemma i TV soffan och titta på den.
Det är också i år 50 år sedan Hagshults hembygdsförening bad att få uppgå i dåvarande Tofteryd Sockens Hembygdsförening och därmed bildades 1974 Föreningen ” Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening ” .
Att denna sammanslagning skedde just då har säkerligen att göra med ett annat jubileum, det är ju i år också 50 år sedan man höll den 1.a Tofterydsdagen, kampen för bygdens överlevnad hade ju redan då pågått ett par år, och nu var det full fokus på överlevnad Vi vet inte, men vi anar ju att sammanslagningen berodde på att det fanns varken kraft eller tid över till mycket annat än för kampen att se till att det fanns någon Hembygd kvar att leva i.
Många har kanske också har läst boken / krönikan som gavs ut av bygdeföreningen, och kanske också följt den artikelserie på Skillingaryd.nu som fördelats över x veckor på fram till 6.e Juni.
Detta arbete med boken ” Tofteryd – skjutfält, ödebygd, NEJ! som Göran Karlsson och Daniel Pålsson utförde på Bygdeföreningens uppdrag, blev till ett ovärderligt dokument över denna tid och kamp. Vi är skyldiga dem ett stort tack för detta arbete.
Man blir både imponerad av, och tacksam mot alla dessa människor som ställde sig upp, och just detta uppmärksammar vi också inledningen på del 1 av artikelserien på Skillingaryd.nu. Mer om detta kommer att visas på nationaldagen och i sommar.
Föreningen vill också återigen rikta sin tacksamhet mot Karin Jarl-Ericsson, Karin som lämnade oss nu i Januari 2024, utan hennes arbete hade vårt arkiv varit mycket fattigare, dessa 45 pärmar skänkte till föreningen innehåller så mycket Information och historier om människornas som levde här före oss.
Varje by i Tofteryds socken fick sin egen pärm med allt som Karin hittade under sitt långa liv
Hennes sista önskan om att ge en gåva till föreningen inbringade inte mindre än 3.200:-, så vår Karin, hon bidrog verkligen in i det allra allra sista.
Det går många varma tankar till våran Karin.
Efter själva årsmötet serverades en smaskig smörgåstårta från Vaggeryds gårdscafé och efter det en kopp kaffe med Ingers hembakade kaka,
Stämningen var hög och kvällen blev lång, precis så som det skall vara.

Alla handlingar från årsmötet kommer att läggas upp på hemsidan så fort det hinns med, och en liten bildkavalkad från mötet skickar vi med här.

Tack till alla er som kom och gjorde årsmötet till en fest.
Tofteryd Hagshult Hembygdsförening

Anders Linden avtackades för lång och trogen tjänst, han ersätts i styrelsen av Joacim Olsson  [1/5]

Kassören Jan Johansson fick sina räkenskaper godkända av både revisorer och mötet.  [2/5]

Missionshusets ljusa och rymliga samlingslokal  [3/5]

Härliga smörgåstårtor från Vaggeryds gårdscafé  [4/5]

10. Förenings Hedersordförande Kjell Boberg i mitten och nyblivna hedersmedlemmarna Anders o Irene Linden på kanten.  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *