Nyheter

Hembygdsgården i Byarum – ett riktigt smultronställe

Hembygdsgården i Byarum – ett riktigt smultronställe

Nyheter Några kilometer utanför Vaggeryd, längs den gamla E4:an, ligger en riktig pärla.

Eller som föreningen själva uttrycker det, ”ett smultronställe”. Det handlar om Hembygdsgården i Byarum. Under hela sommaren hare en jämn ström av turister besökt den gamla hembygdsgården. Hembygdsföreningen i Byarum bildades 1935 och fyra år senare invigdes hembygdsparken. Närmare tio byggnader från 1700- och 1800-talet finns på området. Föreningens damklubb sköter en servering där turisterna kan handla fika. I sommar arbetar Ellen Hannevad och Elin Steen på fiket. De berättar att det brukar vara fullt med folk varje som kommer och fikar.
– Vi säljer både färdigköpt och hembakat fika här, säger duon som en förklaring till de stora besöksantalet. Astrid Johansson säljer lotter. Hon kan jämföra besöksantalet med tidigare års besökare.

– Förr året var ganska dåligt, men vi hade ett jubileum som räddade besökssiffrorna.

– I år har vi haft ungefär samma antal besökare i parken, berättar hon. Inne på området huserar en annan förening också. Det är föreningen ”Vaggeryd kommuns hantverkare” som har en lokal där det finns försäljning  av hantverksarbete.

Kerstin Ekeroth sköter butiken när Skillingaryd.nu besöker stället. Hon berättar att det finns 16 konsthantverkare som har försäljning i butiken.

– Dessutom har vi en gästutställare från Värnamo kommun, berättar hon.

Hon menar att de båda föreningarna ”Vaggeryd kommuns hantverkare”och hembygdsföreningen har stor nytta av varandra. Kommer det folk hit för att handla så tar de en fika och om folk kommer hit för att fika så besöker de oss hantverkare, förklarar hon. Många av besökarna kommer från Jönköping. Många av dessa har rötter i Vaggeryds kommun. I parken finns det också många spännande saker för mindre barn. I en gammal lagerbyggnad finns det till och med en lokal som gjort om och som nu liknar ett gammalt klassrum från 40-talet. Hembygdsgården ligger i ett riktigt lummigt skogsområde där det finns mängder av 250-åriga tallar. På området finns flera fornlämningar och gamla kolbottnar. Kolbottnarna är sedan det tiden då det fanns järnbruk i socknen. En blåsmaskin från Skogafors hammarsmedja finns också uppställd där. Denna hammarsmedja som var Smålands sista var belägen i Byarums socken. Sammanfattningsvis kan sägas att om man vill ha lite lugn och ro, frisk luft i skön miljö så Hembygdsgården i Byarum rätt ställe att besöka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *