Nyheter

Hembygdsparken

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Tofteryds Hembygdsförening bildades 1934, föreningen beslutade då att inköpa Norrgårdens västra del (kvarteret Sälgen) för en summa av 4.600 kr. År 1974 samordnades de båda hembygdsföreningarna i Tofteryd och Hagshult. Hembygdsföreningen har på olika sätt värnat om bevarande av gamla hus, byggnader och alster från vår bygd.

Den av Hembygdskören skänkta Bengtsbostugan kunde flyttas från Bengtsbo till parken först 1936. Stugan var ursprungligen en gammal fältskärsbostad och köptes av Herman Andersson på Bengtsbo väster om Skillingaryd .Samma år skänkte fru Emy Thelander den gamla kronboden ”Thelandersstugan” som stod vid torget i Skillingaryd. Byggnaden har bl a tjänstgjort som samhällets första skollokal, bostad åt Kungl. Jönköpings Regementes officerare och på sistone som verkstadslokal och magasin. Thelanderstugan flyttades och återuppfördes i parken sommaren 1938. Övervåning användes under många år som ett mycket uppskattat vandrarhem. Nedre våningen inreddes som samlingslokal och hembygdsmuseum. I början av 50-talet dekorerades rummen i Thelandersstugan av den kände kyrkomålaren Torsten Hjelm. Han har dekorerat tak och bjälkar i nedre samlingssalen och i ena salen på andra våningen har olika tidsepoker från vår bygd målats – från medeltiden fram till 1953 då VM i motorcrosstävling kördes på slätten i Skillingaryd. 

År 1942 skänkte N.G.Thulin en 1700-tals bod, inköpt av I Claesson i Nydala. Boden uppfördes 1942. År1966 skänkte lantbrukaren Gustav Andersson Ålaryd en smedja. Smedjan återuppfördes i Hembygds-parken under 1967, där den utrustades med gamla smedverktyg, bl.a. ett skruvstäd som tillhört hovslagare Andersson i Skillingaryd. Skruvstädet har tillverkats av A.M. Tolf i hans smedja som låg mitt emot Skillingaryds kvarn. 

Tofteryd Hagshults Hembygdsförening

  [1/5]

Vagn- och hantverksmuseum. Foto 2012 Hembygdsföreningen lyckades rädda Ljungbergs gamla magasin i Källeliden. Man köpte ytterligare tomtmark i parken norrut och flytta magasinet till dess nuvarande plats. Magasinet innehåller vagnsmuseum på första plan med ett antal fina vagnar som tillverkats och ägts av folk i bygden. På andra våningen finns nio bås visande olika yrkesgrupper och miljöer, ex. sadelmakare, skomakare, toffelmakare, målare, skräddare, kopparslagare, smed/maskintillverkare.  [2/5]

Barnen Britta Andersson (Johansson) och Bobbo framför stugan på sin ursprungliga plats i Bengsbo. Foto 1925.  [3/5]

Thelanderstugan-vandrarhem. Foto 1955.  [4/5]

Smedjan är från Ålaryd. Foto: Kjell Boberg 2015  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *