Nyheter

Hembygdsrådet har haft årsmöte

Nyheter Hembygdsrådet i Vaggeryds kommun som utgörs av kommunens sju hembygdsföreningar samt Miliseum höll i tisdags sitt årsmöte i Skillingaryds Hembygdsgård. Torild Bornetun lämnade efter 10 år uppdraget som ordförande och till ny ordförande valdes Lars Erik Joakimson och till sekreterare Uno Jonsson. Gunilla Johansson kvarstår som kassör.

Coronapandemin som orsakat årsmötets försening har satt sin prägel på 2020 års verksamhet. I årsberättelsen redovisades trots detta flera goda exempel på anpassad verksamhet.

Digitalt valborgsfirande i Byarum, sommarservering i Svenarums Hembygdsgård, välbesökta sommartävlingar i södra kommundelen, utställning utanför Skillingehus om förhållandena då municipalsamhället bildades för 100 år sedan samt boksläpp i Järnvägsparken i Vaggeryd är exempel på coronaanpassad verksamhet under 2020.

Byarums Hembygdsförening kunde inte genomföra sin populära sommarservering och det årligen återkommande nationaldagsfirandet på hembygdsgårdarna i Bondstorp, Byarum, Skillingaryd och Svenarum fick ställas in på grund av rådande pandemi. Likaså tvingades Byarums Hembygds-förening och Åkers Hembygdsförening ställa in sina traditionella valborgsmässofiranden.

Hembygdsrådets verksamhet utgår från Magnisa stuga, Vaggeryd där rådets anställda Camilla Appelqvist har sin arbetsplats. Camilla har under året bland annat arbetat med samordning och redigering av boken ”Mellan Härån och Rasjön”, uppgradering av föreningarnas informationstavlor samt svarat för den grafiska designen av boken ”100 år med Waggeryds IK”.

Efter förhandlingarna berättade Jan Johansson och Ola Hugosson historien om Thelanderska huset som vi var samlade i. Ola Hugosson redogjorde också för den pågående kartläggningen av de smedjor och snickerier som lade grunden till vagnsindustrin i framför allt Tofteryds och Åkers socknar.

Jan Johansson berättar om husets historia.  [1/5]

Årsmötet hölls i Thelanderska huset i Skillingaryds hembygdsgård.  [2/5]

Ola Hugosson redogör för smedjorna som lade grunden till vagnsindustrin i vår bygd.  [3/5]

Torild Bornetun lämnar ordförandeskapet efter tio år i Hembygdsrådet och Lars Erik Joakimson tar vid.  [4/5]

Camilla Appelqvist på sin arbetsplats i Magnisa stuga, Vaggeryd.  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *