Nyheter

Hembygdsrådet: Vagnshjulet behöver ordentlig översyn

Nyheter I ett förslag till kommunfullmäktige har Hembygdsrådet, Joakimson och Boberg, lämnat in förslag om att ta fram rutiner för underhåll och skötsel av vagnshjulet vid trafikplats Skillingaryd norra.

I förslaget finns att läsa: 

”När E4:an var färdigbyggd förbi Skillingaryd smyckades avfarten vid Götaström med ett vagnshjul i storformat. Det placerades högt och väl synligt och har genom åren tjänat som ett vackert och uppmärksammat landmärke för trafikanter på E4:an. 

Efter snart 30 år behöver det ståtliga vagnshjulet, byggt i ek, en ordentlig översyn. Enligt Ola Hugosson, som konstruerade och byggde hjulet 1994, ska det regelbundet impregneras med en blandning av linolja och trätjära. Ola sköter detta under de första tio åren men nu är underhållet klart eftersatt. 

Tanken med vagnshjulet var att det skulle vara väl synligt från E4:an både norr- och söderifrån. Tänk om en låg ljunghedsvegetation finge ersätta tallar och buskar så att hjulsiluetten blev synlig mot himlen och kunde uppfattas av trafikanterna. 

Hembygdsrådet föreslår därför att Vaggeryds kommun tar fram rutiner för underhåll och skötsel av vagnshjulet vid trafikplats Skillingaryd norra och att vegetationen vid trafikplatsen Skillingaryd norra omskapas till ljunghed. 

Ewa Magnusson (L) kommenterade under fullmäktigekvällen;
– Den här är så välskriven så den borde vi kunna ta beslut i direkt. 

Ewa får till svar av ordförande Mats Oskarsson (M); ”Nej, förslaget ska beredas först”. 

Kommunfullmäktige beslutade därmed att godkänna Hembygdsrådets förslag och lämnade över det till kommunstyrelsen för beredning, beslut och delgivning. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Hembygdsrådet: Vagnshjulet behöver ordentlig översyn

Inte bara det hjulet som är eftersatt…..
Vaggeryd är nästan som innan man uppfann hjulet fyrkantiga hjul dock kommer man inte vidare och uppfinner ett runt utan står still med fyrkantiga hjul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *