Nyheter

Hembygdsvänner dryftade ekonomin

Nyheter Ökade kostnader för hembygdsparken i Skillingaryd var en av de tung frågorna vid årsmötet med Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening.

Kjell Boberg, Anders Lindén och Jan Johansson ingår alla i styrelsen  [1/5]

Årsmötesdag  [2/5]

Filmvisning  [3/5]

På årsmöte  [4/5]

I sockenstugan  [5/5]

Den 3 april hade föreningen sitt årsmöte i Sockenstugan i Hagshult med sedvanliga förhandlingar och information.

Till ordförande omvaldes Kjell Boberg. Styrelseledamöter:  Inger Lindström, Jan Johansson, Anders Lindén, Lars-Henrik Olsson, Axel Toftgård och nyval Uno Jonsson.

Suppleanter är  Lennart Gustavsson, Peter Ahnberg och Kurt Johansson.

Revisorer är  Roland Gustavsson och Rigmor Ekström.

Ansvariga för Hembygdsparken:  Jan Johansson, Anders Lindén och Kurt Johansson.

Ansvariga för Hembygdsarkivet, Vagnsmuseet och Stallarna är Lars-Henrik Olsson, Uno Jonsson, Axel Toftgård och Roland Gustavsson.

Festkommittén består av Gunnel och Jan Johansson, Iréne och Anders Lindén, Mona Blom, Birgitta Andersson.

Under 2017 forstsätter Hembygdsföreningen bland annat med att ordna Nationaldagsfirande, trivselkvällar, gudstjänst/samkväm, husförhör, guida skolklasser samt dokumentera gamla foton/filmer. Fortsatt framtagning av ett antal informationstavlor vid historiska platser planeras i Tofteryd och Hagshult.

– Ideella krafter inom Hembygdsföreningen fortsätter att vårda och underhålla våra fina kulturhus  i Hembygdsparken. Prioritet är bland annat målning av fönster/vindskivor på Vagnsmuseet och ny panel på Bengtsbostugan. De stora gräsytorna och gärdesgården runtom kräver mycket skötsel och underhåll i Skillingaryds Hembygdspark, som dessutom klassats som grönområde. Gräsyta för krocket planeras. Beslutades också att iordningställa Vagnsmuseet med prioritet åkvagnar och Lantbruksmuseet – Stallarna – med jordbruksredskap, noterar Kjell Boberg.

De fasta driftkostnaderna för bland annat el, vatten och avlopp, försäkringar, färg, material och gräsklippning har ökat mycket kraftigt under de senast åren. Det kommunala bidraget om 7000 kronor/år har varit oförändrat de senaste tio åren och täcker idag endast de obligatoriska försäkringskostnaderna. Beslutades att konkretisera kostnadsökningarna och tillskriva kommunen.

Beslutades att höja medlemsavgiften till 150 kronor/år från 2018.

Efter en god fika och fralla informerade Kjell Boberg om Georg Thulins verksamhet.

Presentationen omfattade Thulins vagnsfabriker/tillverkning under 75 år med gamla foton och film från 1960. Fabrikör Georg Thulin var med och startade Tofteryds Hembygdsförening 1934 och var föreningens första ordförande. Thulins Vagnsfabriker var i första hand kända för sina många olika hästvagnar, seldon, trädgårdsmöbler och på slutet 30-tal och 50-talet olika gummivagnar/kärror samt påbyggnader på lastbilar, skåp/hytter med mera.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *