Nyheter

Hemma hos Tuula – en av årets kulturpristagare

Nyheter Tuula Ingner från Vaggeryd var en av tre som fick kulturpris av Vaggeryds kommun. Priset delades ut under kommunfullmäktiges avslutning och bankett strax innan lucia

Vi har varit hemma och Tuula och pratat om hennes kulturella arbete och intresse. Tuula bor tillsammans med sin man i en villa i Götafors som var oerhört julpyntad och trevlig när tidningen var på plats. Tuula har engagerat sig politiskt inom socialdemokraterna och suttit med i kommunfullmäktige, kultur- och fritidsnämnden, konstutskottet och kyrkorådet. Nu är Tuula pensionär, men jobbar lite extra, och har nyligen fått kommunens kulturpris.

Stort grattis Tuula! Hur kändes det att få kulturpriset?

– Det var jättekul och jag blev verkligen överraskad. Jag har aldrig tänkt i de termerna att jag skulle vinna kulturpris, det har aldrig slagit mig. Jag kan säga att när Nadira Kilim ringde till mig och berättade förstod jag inte alls. Jag trodde att hon menade att jag skulle nominera. Innan hon la på luren sa hon att hon ville gratulera ännu en gång. Har jag vunnit sa jag? 

Har du alltid varit kulturintresserad?

– Ja och nej. Jag har blivit mycket mer intresserad genom mitt politiska engagemang under de sista tjugo åren. Innan dess har jag sjungit mycket i kör, bland annat Byarumskören, det är ju kultur. Förr hade vi ett eget programgäng, jag och några vänner. Vi var ute och turnerade och spelade mycket med sossarna. Vi spelade exempelvis på valturnéer och fackmöten. Vi spelade också mycket på alkoholistanstalter som det hette på den tiden med Länkarna. Så har jag varit kulturellt intresserad. Min morfar bildade länksällskapet i Vaggeryd 1974. Jag växte upp hos in mormor och morfar och min morfar åkte runt i stora delar av Småland och bildade länksällskap under 60- och 70-talet.

Varför tycker du att kultur är viktigt?

– Det är så viktigt för livslusten. Utan kultur tror jag att människor dör ut. Man ser människor som flyr och kommer till andra länder och man tar med sig sin kultur. Man har det kulturella gemensamt. Jag tror det är väldigt viktigt. Om man tänker på sig själv, vad skulle livet vara utan sång, musik och dans? Det mesta är kultur om man tänker efter.

Tuula Ingner och Lennart "Charlie" Karlsson fick tillsammans med Svenarums hembygdsförening årets kulturpris.

Hur önskar du att Vaggeryds kommun ska jobba med kultur?

– Jag tycker att man ska fortsätta som man gör nu men det kan gott och väl växa. Mitt drömscenario är att kulturskolan blir helt avgiftsfri. Det ska inte vara en ekonomisk fråga. Varannat år ska Vaggeryds kommun ha en konst- och kulturvecka. Det blev verkligen jättebra förra året så det hoppas jag blir lika bra nästa år. Åsa Storck som var chef på biblioteket tidigare var projektledare och hon var suverän. Även Jan Gustavsson och Lars Ljungqvist gjorde ett jättebra jobb. Det krävs mycket arbete med det är jätteroligt. Vi hade drygt 40 utställare men jag vet att det finns många fler här i bygden. Jag hoppas att fler som skapar på olika sätt vill vara med och visa upp sina alster.

– Något mer som jag hoppas på som borde införas är ”Kultur på recept” där man får utskrivet av läkare att man till exempel ska gå på olika aktiviteter. Aktiviteter som får en att må bättre. Detta finns till exempel i region Skåne. Det inriktar sig främst till människor som inte mår psykiskt bra. Jag har nämnt detta till förvaltningschefen i vår kommun så vi får se vad som händer framöver.

Vad tänker du om kulturen i Sverige?

– Det är oroväckande i samhället. Det gäller bidrag till nationalscener och annat som man vill dra ner på. Vissa politiska partier vill strypa kulturen känner jag. Studieförbund och folkhögskolor riskerar också att få indraga bidrag. De är ju ett nav i Sverige som gör vår demokrati och jämställdhet. Den utvecklingen är oroväckande, det tycker jag. När det gäller konst vill vissa partier vill ta bort enprocentsregeln. De tycker inte att det behövs utsmyckningar, jo, det behövs! 

(Enprocentsregeln är en ekonomisk princip för offentlig konst som innebär att cirka en procent av den totala budgeten avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnad i, reds. anm.)

Nu är du pensionär, vilken typ av kultur kommer du att ta del av?

– Ja, jag är pensionär men jag hoppar in och jobbar litegrann inom socialpsykiatrin, det tycker jag är kul. Jag kommer att gå på allt som kommunen anordnar. Kulturskolan tycker jag är helt fantastisk, jag är imponerad. Tänk va många som vi har fostrat, i hela landet alltså, genom svenska kulturskolor. Kulturskolan är A och O för tillväxten musikaliskt, det vill jag säga. Lite konsertbesök får det bli också. 

Här kan ni läsa kommunens motivering till kulturpriset som Tuula fått: 

Vaggeryds kommuns kulturpris målsättning är ”att stimulera konstnärligt skapande och att förmedla detta skapande till en bred allmänhet. Priset skall därvid vara ett stöd och en uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden.”

Årets kulturpristagare har genom sitt långa engagemang i att synliggöra konsten och kulturen för allmänheten anammat begreppet att kulturen kan definieras på individnivå. Där strävan att visa att kultur och konst är en viktig del av livet och samhället inte gått obemärkt förbi.

Tuulas bidrag till kulturen och konsten handlar om att vara en röst och förespråkare för dem som är verksamma och tillägnar sitt liv åt konstnärskapet genom att öppna dörren för betraktaren att kliva in och ta del av konsten som en spännande värld av upplevelser och dialog.

Att vara en röst för konsten och kulturen handlar även om att inspirera och utveckla ett intresse för konstnärskapet hos barn och unga.

Tuula Ingner – du är årets kulturpristagare för att du visat oss att kulturen och konsten är för mig, dig och för alla.

Tuula hemma i fåtöljen med diplomet i knät.  [1/5]

Hon gillar julen och i trappan satt många julplanscher uppsatta.  [2/5]

  [3/5]

Anita Ejderhag, Tuula Torelli, Christina Granath och Helene Nyberg i sånggruppen Sorocco.  [4/5]

Tuula och morfar Nils Sandgren på informationsmöte hos Länkarna.  [5/5]

Taggar

Dela


1 reaktion på Hemma hos Tuula – en av årets kulturpristagare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *