Nyheter

Henningas sommarlagård rustas upp

Nyheter En dag i veckan jobbar frivilliga med projektet, i dag är det Ingemar Gustavsson och Bernt Ekfeldt som håller i verktygen, de har det största ansvaret för arbetet. Innan året är slut beräknas arbetet att vara färdigt.

Ladan är riktad, de flesta brädorna är utbytta och syllen som är återbrukad kommer i från Eckersholm. Lagården ska rödfärgas och taket ska bytas framöver.

– Det här är en gammal sommarlada som tillhörde Henningas gård. Vi ville rädda den för det finns ju inte så många lador kvar och detta har ju varit ett riktmärke till Friluftsgården som har stått här länge. Museiföreningen äger en släde och en vagn som vi vill bevara. De står nu ute i Hult men får inte plats där längre, då kom Lars Erik Joakimson på idén att vi kunde ha dem här och öppna upp någon gång i bland och visa upp dem. Då kommer ju ladan till nytta också, berättar Ingemar Gustavsson.

– Det har funnits fyra gårdar här som hade sommarlagårdar men det här är den sista i det här området som finns kvar, de andra är rivna, fortsätter Ingemar.

– Det här projektet finansieras av Hembygsrådet, som i sin tur har fått pengar från Kultur- och Fritidsnämnden. Detta är ett av tre objekt som det satsas på i år. Förutom detta är det Bondstorps hembygdsförening som ska renovera sin lada på Braskabo och Åkers hembygdsförening som reparerar skorstenen i sin hembygdsstuga. Det är totalt 50 000 kronor som föreningarna får dela på. Varje år läggs pengar på något som är angeläget, ofta är det husunderhåll för det finns många byggnader som behöver underhållas, berättar Lars Erik Joakimson.

På informationsskylten som finns vid lagården står denna text:

”Att skaffa foder till gärdens djur var ett viktigt arbete i det gamla bondesamhället. Ängsmarkerna slogs med lie, till och med vägrenarna slogs och minsta grästuva togs till vara. Hagmarkerna däremot, som delvis var bevuxna med buskar och blandskog betades. Eftersom gårdarnas hagar i allmänhet låg för långt bort för att korna skulle tas hem till mjölkning, byggde man enkla lagårdar i anslutning till hagarna. Varje gård hade sin hagar inhägnade med gärdesgårdar eller taggtråd, så att djuren kunde ströva fritt. på kvällen tog man in korna och ställde dem i bås medan man mjölkade. Mjölken togs hem till gården. Den enda sommarlagård som finns kvar hörde till Henningas och ligger på höger sida när man går mot Friluftsgården. En liten bit därifrån uppe i backen låg Anders Carlssons sommarlagård.”

Arbetet görs genom ett samarbete mellan Waggeryds Museiförening och Vaggeryds SOK

Henningas sommarlagård, strax nedanför Friluftsgården som snart ska bli målad och få nytt tak.  [1/2]

Ingemar Gustavsson, Kenneth Lindelöf, Bernt Ekfeldt, Kåre Boberg och Lars Erik Joakimson.  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *