Nyheter

Henrik berättade om psykisk ohälsa

Nyheter Psykisk ohälsa stod i fokus när LRF:s kommungrupp bjöd in till bondefrukost.

Bankerydsbonden Henrik Svensson berättade om sina upplevelser av psykisk ohälsa inom lantbruk.

Bondefrukosten, under vilken Kaffestugans alla intäkter skänktes till Röda Korset, är den första av flera som LRF:s kommungrupp har planerat för året, där alla träffar kommer kommer avhandla ett specifikt tema. Den första träffens tema handlade om psykisk ohälsa.

– Det är många lantbruksgrenar som är pressade just nu, och omkring 30 procent av bönderna i EU mår inte bra, säger Johan Hilding, ordförande i LRF:s kommungrupp. 

Speciellt inbjuden gäst för dagen var Henrik Svensson från Bankeryd, som inför åhörarna berättade om hur han genom åren brottats med svår utmattningsdepression.

– Det började egentligen i samband med ett ladugårdsbygge omkring 2010. Därefter var det ett sluttande plan fram till 2018 där det blev jobbigare och där man till slut tappade lusten. 

Henrik Svensson menar att man som lantbrukare ofta har inställningen att bita ihop när man ställs inför svåra prövningar.

– Vi ska reda ut allt till vilket pris som helst. Det är både en bra och en dålig egenskap på samma gång: vi driver oss för långt i vissa sammanhang. Samtidigt finns där en rädsla för att ge upp sin verksamhet, trots att man kanske egentligen inte orkar. Man identifierar sig som lantbrukare, det kanske är det enda liv man känner till och om man inte är bonde, vad är man då?

Henrik Svensson ser en tydlig koppling mellan den psykiska ohälsan och vanvård av djur.

– Hade jag varit ensam om att driva min gård hade jag förmodligen själv varit ett ärende för länsstyrelsen när allt var som värst. Jag hade inte kommit upp ur sängen och orkat ta hand om allt. Jag tror inte att någon vanvårdar djur för att man vill det, det är ett direkt resultat av att lantbrukaren mår dåligt.

Det första och oundvikliga steget är att börja prata om hur man mår, menar Henrik Svensson.

– Man ska inte tro att man är ensam om att ha bekymmer för det är vanligare med psykisk ohälsa bland lantbrukare än man tror. Det handlar om att vårda relationer och ha en social samvaro. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *