Nyheter

Het debatt när Slättens förskola slutredovisades

Nyheter Under kommunfullmäktige var slutredovisningen för Slättens nya förskola i Vaggeryd. Det blev lång och het debatt där fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) fick räta in politikerna i ledet efter utsvävningar. Ledamöterna; "som en tvål", "Kalle Ankapolitik", "ta ansvar - avgå!", "beslut i det dolda", "vi blir rundade av tjänsteperson" och "alla har ansvar" var några av inspelen av lång debatt under måndagskvällen

Digitalt kommunfullmäktige under måndagskvällen

Magnus Ljunggren, tekniska chefen, fanns med under kommunfullmäktige och föredrog slutredovisningen för nya Slättens förskola. 

– Man har tillskapat ett personalrum, tillagningskök och matsal inom befintlig avdelning. Slättens förskola blev sex avdelningar och det blev enligt barn- och utbildningsnämndens ram. Den gamla förskolan var nedsliten som renoverades samtidigt. Det var läckage i taket som man upptäckte när solcellerna skulle installeras. Projektet har tilläggsbudgeterats. Man började med två avdelningar och inför start 2019 var man på Götafors skola, men i programbudgeten ändrade man och gick mot Slätten. Går man in på de olika delarna som gjorts efter starten så ökar man antalet avdelningar till tre efter verksamhetens behov. 2020 så har man uppe det här med inventarie och utemiljö som nu gick in i investeringen. 2021 gjordes en hel del befintligt på fastigheten och storköksinventarier behandlas här. Fullmäktige beslutade att bygga en avdelning men vid upphandlingen gör man det med fyra avdelningar och inget tilltagningskök. En omföring från drift till investering. Tidigare gjorde man en del inom driftram, men det ska vara inom den totala investeringen. 2022 gjordes en tilläggsbudget för att ro allt i hamn. I november tog ny tilläggsbudget då konsten inte var med från början. Totalkostnaden blev 29 miljoner, berättar Magnus Ljunggren, förvaltningschef. 

Marijo Corkovic (S);
– Du sa att kommunfullmäktige beslutade om två avdelningar och sedan blev det fyra avdelningar utan kök. 

– Det upphandlades fyra avdelningar utan tillagningskök och den är inte beslutad, menar Magnus Ljunggren, teknisk chef, och säger att det är verksamhetens behov som har tagit överhand. 

– Vad är det för budget vi har haft och vad har byggnaden kostat, undrar Marijo Corkovic (S) och frågar hur mycket mer som slutnotan blev på. 

– Det är hanterat ett antal gånger mellan 2019 och 2021. 11,4 miljoner kronor och slutade på 29 miljoner. Första beslutet innehöll inte det som blev leveransen. 

När inga fler frågor lämnades till Magnus Ljunggren, lämnade ordförande Mats Oskarsson (M) ordet fritt: 

Foto från förskolans invigning

Först ut är Gert Jonsson (M);
– Tack Magnus för redovisningen. Vi har fått en modern förskola, nytt tillagningskök för att laga direkt till barnen, en bra trafikangöring och fin utemiljö. Det var inte här det började. Vi som varit med hela resan inleddes det med att det behövdes större kapacitet i Vaggeryd. Först var det två avdelningar, samtidigt framgick det ganska snabbt att mottagningsköket inte räcker till. Då tillförde vi pengar till tillagningskök. Allt detta skulle vi få för 11 miljoner, men justerades upp något. Sedan kom det fler bud och 1,6 miljoner skulle läggas till för att få en avdelning till. Personalutrymme och omfattande nya utemiljön fanns inte med. Det här lilla projektet blev ett stort projekt utan att vi politiker beslutat något. Då skedde det beslut i det dolda när fyra avdelningar utan tillagningskök. Vi blev rundade av tjänsteperson som satte egen agenda. Det här var hösten 2019 där vi från kommunstyrelsen gick in och gjorde ett investeringsstopp. Vi försökte styra kök och utemiljö men man fick inte rätt uppgifter i tid. Som lök på laxen visar det sig att den fina pedagogiska förskolan hade då byggfel i tak… Vi har kunnat slutföra förskolan, men det är det här projektet som är vi är mest bekymrade för. Det var väldigt lite material framme när vi tog beslut. Efter investeringsutredningen så förhoppningsvis har vi en starkare kalkyl. En långsiktig lokalplanering och mer förarbete där man hamnar i kommunfullmäktige. Vi är inte ensamma om att bygga förskolor. Exempelvis när Värnamo.nu berättade att en förskola i Värnamo som behövde mer pengar, så vi är inte ensamma. Frågorna har funnits hela tiden och vi fick svar. Men svaren höll inte måtten. Nu är allt på plats, men för demokratin och tilliten får den här hanteringen aldrig mer uppkomma. 

Kenneth Åberg (S);
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag kan hålla med i delar om den historiska beskrivningen. Men det är så att vi måste, som politiker, ta ansvar för det som går bra eller mindre bra. Jag tycker att det är fel att säga att det beror på tjänsteperson, man ska inte skjuta på pianisten. Här finns ett gemensamt ansvar. Vi har fått en bra slutprodukt men den här raden med tillägg, fem till antalet, är helt orimlig. Vi är redan gråhåriga vi som sitter i budgetberedningen och nu har vi blivit mer vithåriga. Under beredningen har ”allt inkluderat” påbörjats, det kommer såklart något under vägen, det är nästan omöjligt. Men vi ska inte bli så överraskade som i detta fallet. Vi måste som politiker känna att vi tar ansvar för de här sakerna, även om det fanns brister i underlaget. Vi har ansvar för det här. 

Tuula Ingner (S); 
– Jag tror att jag yrkar bifall. Däremot så har jag lite funderingar. Jag har kollat upp att pengarna finns på ett ID hos kultur- och fritid för Slätten och Åviken. Det jag funderar över… 130 000 till utsmyckning. Det ska vara en viss procent. Det här är hiskeligt mycket mer pengar än vad som tänkt. Är det inte så då att 1% ska följa med när det blir så här mycket förändringar. Jag är fundersam. 130 000 är ändå väldigt lite pengar i sammanhanget. 

Marijo Corkovic (S);
– Vad ska man säga? Jag vill veta om Ulf Abrahamsson (C) hör mig. Nu pratar vi om att vi haft 11 miljoner i budget och att vi haft beslut att bygga två avdelningar plus tillagningskök. Vad hände därefter? Att vi ska bygga fyra avdelningar utan kök. Fullmäktige har inte beslutat om detta. Pengarna räckte inte och vi byggde en förskola med sex avdelningar med kök. Jag tycker att förskolan är bra och fin, men ingen har haft ansvar för skattepengar. Vi hade 11 miljoner och det har kostat skattebetalarna nästan 30 miljoner. Det femklövern kör är rena Kalle-Anka politikern. De vet inte vilka beslut som tagits och vet inte hur mycket pengar som använts. 

Arkivbild. Förskolans dag firades på Slättens nya förskola

Kenth Williamsson (S);
– Jag börjar att säga att Gert tar lite lätt på det här. Många har ansvar, men det är begränsad omfattning som Gert tar på sig. Styrning. Det som är anmärkningsvärt är att projektet har förändrats vid flera tillfällen och det är som en tvål som sticker hit och dit. Stor förändring när det blir 18 miljoner kronor. Man kan notera att det står längst bak i bilaga att ombyggnaden av Slättens förskola inklusive kök skulle vara kvar hösten 2020. Det har hänt mycket sedan dess. Nu är detta den sista investeringen som är granskad, denna sticker ut allra mest. Man kan konstatera att överskridningar drabbar invånarna och alla de övriga har inte utretts på samma vis. När det gäller de sju projekt som vi har granskat med en ökad investeringsnivå med 80 miljoner jämfört med ursprung. Det är två års investeringar. Det innebär mindre pengar till vård, skola och omsorg. Likadant försvinner ett antal nya investeringar. När det gäller själva redovisningen yrkar jag bifall. 

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Mycket är sagt. Den styrande majoriteten har tappat greppet. Jag känner att jag inte kan godkänna den här redovisningen på grund av alla dessa förändringar som gjorts. Det har strukits, kommit tillbaka. Jag yrkar avslag. 

Atcha Adinda (L);
– Det mesta har Gert redan nämnt. Jag yrkar bifall till förslaget. När det gäller de avdelningar vi har byggt till. Jag säger inte att besluten har gått rätt till, men däremot när vi började med två avdelningar och sedan ändrade  till flera avdelningar beror på att det var ett högt tryck i Vaggeryd. Vi kom fram till att vi skulle ha fem avdelningar. Då visar det sig att även pedagoger att inte ojämna avdelningar ska man inte ha. Jämnt antal kan man jobba med olika åldersgrupper inom avdelningarna. Det var alldeles för mycket tryck, vi behövde avdelningarna. Även om vi inte gett beslut, men önskemål från oss i barn- och utbildningsnämnden. Sedan tillagningskök har vi varit granska drivande i (L) och idag är det synd att Roger Ödebrink (S) inte är med här idag. Han var drivande i tillagningskökbyggnationen. Ingen ville ha en sån stor förskola utan tillagningskök. Vi önskade. Kommunstyrelsen satt på pengarna. När de fyra avdelningar tillkom blev det såklart dyrare. Min fråga är Marijo, du sitter i nämnden, och vet vilka diskussioner vi haft. Om vi inte hade byggt fyra avdelningar, var skulle barnen vara idag? Det är inte så att avdelningarna står tomma. Det är en fantastisk verksamhet. Tidigare tänkte vi inte på personalutrymmen, men med de här avdelningar med personalens utrymme var nödvändigt. Personalen måste ha en bra arbetsmiljö. Det är inte så att ni i (S) inte varit med i diskussionen. Vi har en fantastisk förskola. Jag är inte byggnadsingenjör, men det är en fantastisk verksamhet och alla barn har fått en fantastisk förskola att komma till. 

Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige rättar in ledamöterna om vad det är som ska beslutas i detta och ber att ledamöterna inte svävar ut i annat… 

Arkivfoto; Från förskolans dag

Marijo Corkovic (S);
– Jag vet att din idol, Atcha, är Roger Ödebrink. Jag frågar vem som äger investeringsbudgeten. Barn- och utbildningsnämnden eller kommunstyrelsen. 

Gert Jonsson (M);
– Först till Tuula, vi redde ut din fråga. Det är 1% och det är i förhållande till entreprenadsumman på nybyggnadsdelen och då är den här summan framräknade. Om ni läser på slutredovisningen. Det är så att de här beloppen som står under ombudgeteringen är prövad av kommunfullmäktige. Då är det 41 – 0 i samtliga. Man har möjlighet att sätta stopp. Man kan inte komma i efterhand att säga stopp. Oavsett om man är röd, blå eller grön, vi fattar politiska beslut. Bekymret här är att beslut gjorts utan politikerna. När det kom fram riktigt med underlag för att ta ett skarpt beslut tog vi ett investeringsstopp. Nej, vi tog det på största allvar. Likaväl att vi försökte styra det här, så hjälper det inte när vi inte fått rätt underlag. Det är omöjligt att ta ansvar i sådana frågor som andra tagit beslut i. Det går inte backa bandet. Om Jan-Erik Aronsson yrkar avslag, ni ska inte bryta mot ett regelverk. Min roll är att försöka leda kommunstyrelsen, tjänstesektorn svek. Lärdomen här är att varför granskar vi inte korten från början. Vi tar det ansvar vi tar och sedan kommer vi aldrig vara helt överens om det här. Men det här är en slutredovisning vi ska godkänna. 

Marijo Corkovic (S);
– Ikväll hade jag inte tänkt att debattera något. Man får styrka och går upp i taket när jag hör Gerts debatt. Det är tjänstemannafel, vi kunde inte veta, (S) har inte påpekat något alls. Min fråga till dig Gert är att vem äger investeringsbudgeten? Kommunstyrelsens ordförande ska bära hela ansvaret. Om jag var i din stol så skulle jag avgått för länge sedan. 

Gert Jonsson (M); 
– Om vi försöker att följa regelverket så är det fullmäktige som äger frågan om investeringsbudget. Exempelvis Slättens förskola är den adresserad till tekniska nämnd. Vi äger inte i projektet i kommunstyrelsen. Någon ordning i linjedelningen. Så fungerar det Marijo, du följer inte det du själv varit med och beslutat. 

Marijo Corkovic (S);
– Du (reds anm; Gert Jonsson (M)) besvarade inte min fråga. Vem äger investeringsbudgeten? 

Gert Jonsson (M); 
– Kommunfullmäktige. När den är beslutad ska den verkställas av tekniska nämnden. 

Marijo Corkovic (S);
– Det är ni som är majoriteten. Hela tiden vill ni flytta bollen till oss. När jag uttalade mig i media så gnäller jag. Ni har förbrukat skattebetalarnas pengar. Ta ansvar. Säg det är mitt fel. Säg att jag har misslyckats. 

Jörgen Johansson (C);
– Ja, det här var spännande. Det klart att jag har hela tiden sagt att majoriteten har ansvar, Marijo. Det innebär inte att oppositionen inte har ansvar. Men har man ett heltidsanställt oppositionsråd borde man komma tidigare med reaktioner. Lärdomen är varningssignalerna ringde tidigt. Vissa politiker viftar undan med kommentar att invånarna inte vet. Men reaktionstiden för oss har varit alldeles för dålig. Investeringsstoppet blev det kritik. Man hade inte kontroll när investeringsstoppet släpptes. Man hade inte fått ordning på Slättens förskola när detta släpptes. Vi har alla ett ansvar. Jag borde ha ställt frågor. Jag håller inte med om att all skyller ifrån sig. Jag och Ulf har protesterat mest, vi har blivit beskyllda för att vara oppositionen i majoriteten. 

Marijo Corkovic (S);
– Nu känner jag att hela majoritetssidan är emot mig. Jag har försökt att få majoriteten på rätt sida. Snälla Jörgen, ta ansvar, och jag tror att skattebetalarna förlåter er. 

Jörgen Johansson (C); 
– Jag blir besviken. Jag har aldrig använt de här orden. 

Jenny Larsen (KD); 
– Tack för en bra redovisning. Vi har tagit många politiska beslut. Jag vill förtydliga ett missförstånd. När man lägger till och dubblar, så måste personalen vara någonstans. Den tillbyggnaden innehöll personalutrymmen. Det som hände var att man gjorde en omdisponering så att man använde den äldre delen till avdelning. Att bygga till Slätten till en sexavdelningsskola användes tyvärr inte i handlingarna senare. Vi fick 1,6 miljoner extra för att det skulle vara en sexavdelnings förskola. En utegård är inte bara gungor, tillfarter, asfalt, belysning, staket. Jag vet att det har varit många turer i det här och politiken har varit med och tagit beslut. Det låter som att vi i barn- och utbildningsnämnden lagt till under hela tiden. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag börjar med att godkänna slutredovisningen men det går inte att undgå att det här är symboliskt för överskridande. Det är inte skolan som utmanar utan den stora utmaningen blir i september. 

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Det är väldigt konstigt och jag känner mig som kidnappad av det här beslutet. Vi får något som Gert dragit ut väldigt mycket, tjänstemän som tagit beslut utan politiskt okej, jag vet inte hur man ska protestera mer än säga nej till det här. Jag kan inte gå med på denna redovisningen att denna inte talar om hur det verkligen är. 

Arkivfoto. Utemiljön var inte med från början när kalkylen gjordes

Kenth Williamsson (S);
– Man får förhålla sig till den här utredningen. Har det varit ett antal tilläggsbudgetar vet man att det inte fungerat i planeringen. Vi kan inte styra åt majoriteten. Du tillhör också majoriteten Jörgen och Gert är den högst ansvarig. Läser man i handlingarna ser man att det varit oklarheter. Det är bristen på långsiktigt och man vet inte vart man hamnar när det är klart. Det som är bekymmersamt är att andra investeringar kommit bort. Man har ändå fler investeringar och då hamnar det på driften. Då blir det färre pengar på vård och omsorg. Det går att säga nej i fullmäktige, Gert. Men det är styrning på vägen dit, annars hamnar man där man hamnar. Det fungerar inte på det sättet. Bristen är styrning, ledning och kortsiktighet. Det här är bara ett projekt… det klart att totalt sett så ger det en mörk, rörig och kortsiktig bild. 

Mats Oskarsson (M) påtalar igen att alla ledamöter ska hålla sig till slutredovisningen… 

Ewa Magnusson (L);
– Jag yrkar bifall till slutredovisningen. Vi har ett ansvar allihopa. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Jag yrkar bifall till förslaget som ligger. Aronsson (SD), redovisningen är ur ett ekonomiskt system. Jag vill att slutredovisningen ska innehålla när exakt allt tillkom, men det är en personlig uppfattning. Corkovic (S), jag står gärna upp i fullmäktige och debatterar. Ansvarsfrågan svarade Jörgen på. Oppositionens fel har jag aldrig sagt. Det har varit ett bekymmer, men vi ska vara tydligare. Sedan har vi inte lyckats styra. Gång på gång har vi blivit överkörda. 

Thomas Axelsson (KD);
– Många personer har varit inblandad i det här. Jag vill också hävda att oppositionen också varit med på dessa. Alla har kunnat påverka under resans gång. Det har förekommit att tjänstepersoner tagit beslut som inte varit politiskt förankrat. Det har gjorts en ansvarsutredning. Med detta sagt kan vi avsluta de här diskussionerna. 

Elizabeth Orrela Bravo (V);
– Jag yrkar bifall till slutredovisningen. Alla har ansvar. Hur kunde vi missa det stora behov som förskolan behövde? 

Jan-Olof Svedberg (SD) begär ajournering. 

Jan-Erik Aronsson (SD) meddelar efter ajournering att han tar tillbaka sitt yrkande om avslag. 

Mats Oskarsson (M) slog klubban snabbt i bordet när samtliga ledamöterna yrkade bifall till slutredovisningen och debatten och slutredovisningen läggs till handlingarna.

Här finns artikeln om slutredovisningen när kommunstyrelsen diskuterade frågan

Taggar

Dela


11 reaktioner på Het debatt när Slättens förskola slutredovisades

Peppe, det var en bra sammanfattning ur min synvinkel också. Om man tillägger att tjänstemän och politiker i detta ärende sprungit om varandra, så är man nära sanningen.
Det konstaterandet säger också att vår demokratiska ordning inte fungerade helt och fullt i detta fall. Det är beklagligt och jag lovar att det ska tas som lärdom av ansvariga.

Lite fakta:
Den första kalkylen innebar 2 avdelningar, samt ett tillagningskök.( nästan 12 miljoner)
Vid slutredovisningen har det blivit 4 avdelningar, tillagningskök, personalutrymmen, renovering av befintlig byggnad, samt ny tillfart och utemiljö.
Ja, det blev dyrare, men också större och bättre och mer. (Drygt 29 miljoner)
Läs gärna redovisningen innan ni tar ställning, det är så lätt att inte vara källkritisk. Det innebär dock att man ibland får en felaktig bild av verkligheten.

Mats jag läser varje protokoll och kallelse från alla nämnder. Det hela handlar mycket om vad man förmedlar ut som folkvald. Sedann håller jag med om att behovet ska styra, men någon räknar både pengar och barn fel när man får göra ändringsbudget efter ändringsbudget. Slutbyggnaden mycket bra dock men hantering från förvaltning till politiker inte bra.

Hur vore det om man tog in en kompetens?
Hyra in en byggnadsingenjör och byggherre utanför Vaggeryd?
Oavsett kostnad så är jag säker på att vi skulle få en kalkyl som åtminstone nästan går ihop med verkligheten.
Sedan borde väl nämnden förstått vid det här laget att billigt är inte bra. Fenix 2 är ju nästa exempel.

Jag är så förundrad över hur politiker kan ta så lätt på allt, det blev inte bra nu går vi vidare. Femklövern är ytterst ansvarig, S har också ansvar att säga stopp, de sitter i alla nämnder. Dock är det någon som räknat fel på de flesta byggen som görs. Den eller de borde kanske få lämna sina tjänster. Politiker handlar ju bara utifrån underlag och underlaget måste väl komma från någon

Lämna ett svar