Nyheter

Het debatt om alternativa driftsformer

Nyheter Vid kommunfullmäktige under måndagskvällen skulle Stefans inskickade medborgarförslag om alternativa driftsformer inom barn- och äldreomsorg avlutas. Efter lång debatt och votering kom ett beslut fram.

Arkivfoto från förskolan

Medborgarförslaget som är inskickat i april förra året av Stefan Ottosson angående möjligheten till alternativa driftsformer inom barn- och äldreomsorg samt att påbörja processen med att överlåta driften av ett av kommunens äldreboende och barnomsorg till en alternativ utförare –  till en eller flera alternativa utförare med syftet att få en bättre balans mellan kommunal och alternativ drift.

I medborgarförslaget skriver avsändaren att samtliga äldreboende drivs i kommunal regi och inom barnomsorgen drivs 87% av verksamheterna inom kommunal regi och att det även här finns plats för andra aktörer och plats att skapa mångfald. Att det här var en het debatt märktes under kommunfullmäktigekvällen, där alla politiska sidor ville vara med och utrycka sig i frågan.

– Det här ärendet har vi hållit på med ett bra tag. Det här är inte aktuellt. Vi kommer inte att stödja detta. Ni har backat en liten bit, men jag har full förståelse att ni inte kan tillgodose ett avslag på den här motionen. I programförklaringen skriver ni på många ställen att ni vill ha in det i er förklaring. När det gäller skolan syns det i punktform men privata alternativ inom äldreomsorgen finns det bara med i brödtexten. Vi är inte för det här med alternativa driftsformer. Det var ett mycket dåligt tillfälle när den kom också. Vi har minst lika svårt som andra kommuner att hitta personal. I BUN blev det någon form av bifall på vissa håll. Det sänder också väldigt konstiga signaler. Jag kan tycka fortfarande att man på ena stället ska vara en god arbetsgivare och sedan ha stor valmöjlighet, det går inte ihop. Ni kommer att få tillbaka den här frågan eftersom ni ska leva upp till det här, vi säger nej till det här, säger Roger Ödebrink (S).

Arkivfoto från äldreomsorgen

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Socialnämnd har angett att det ska utredas. Är en alternativ driftsform av mejeriet möjligt, undrar Ann-Katrin Löfstedt (M).

– Säg inte nej, säg kanske, kanske Roger. Vi har haft bra diskussioner kring detta. När det gäller motionen att ge bort någonting är vi inte intresserade av. Vi har diskuterat det här i femklöver och bra att ett medborgarförslag skapar debatt.  I Femklöverns programförklaring vill vi också verka för att det finns alternativa former, säger Jenny Larsen (KD).

– Vi har pratat mycket om det här förslaget. När man läser sammanfattningen står det överlåta och det betyder att man ger bort kommunal verksamhet. Jag yrkar avslag, Marijo Corkovic (S).

– Vad är det som gör att man abdikera från sitt uppdrag? Att drivkraften försvinner från vår personal om man jobbar i kommunen. För mig är det ett hån. Det handlar om den politiska ledningen och vad vi vill i Vaggeryds kommun, det är inget som vi lämpar över på några andra. För oss i (S) är ideologin viktigast, säger Annelie Borgström (S).

– Vi får skilja på vad motionen säger. Motionen säger att vi ska överlåta driften. Vi avslår medborgarförslaget, säger Roger Ödebrink (S).

– Enig kommunstyrelsen vill avslå medborgarförslaget. Vi motiverar det att vi ska pröva nya alternativa driftsformer där man utökar verksamheterna. Vi bryter inte loss och säljer något. Men sker det att vi måste utöka bör vi se över alternativa driftsformer, säger Gert Jonsson (M).

– Jag hedrar dig Gert att du förtydligar dig, kontrar Roger Ödebrink (S).

– Vi fick majoritet i valet. Innan dess kan man inte gå ihop och skriva vad vi vill. Bättre att det tar lite tid än att det blir riktigt bra och att vi är överens. Vi föreslår en utmanarrätt och det betyder att vi kan bli utmanade, det handlar inte om att vi inte har bra personal. De är verkligen fantastiska. Men är det någon som vill utmana oss att driva det i annan form ska inte säga nej utan att vi har utvärderat ärendet, säger Ewa Magnusson (L).

– Vi har att en diskussion förut hur vi ska hantera motioner eller medborgarförslag. Här har vi ett medborgarförslag med två att-satser. Det här ska vi svara ja eller nej på. Har vi något annat förslag, hur svårt kan det vara att ta beslut. Det här ska vi svara ja eller nej på. Vi yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, Jan-Olof Svedberg (SD).

– Var det inte så att du sa på BUN att vi ska sälja våra förskolor till privat bruk?, Marijo Corkovic (S).

– Jo det sa jag, jag vill inte sälja några verksamheter. Men när det gäller nyetableringar är annan sak. Det här gäller medborgarförslaget. Alla var eniga i BUN att vi inte ska sälja ut några verksamheter, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Arkivfoto från förskolan

– Spännande inlägg från SD. Ena sidan säger du att det är ja eller nej och sedan röstar för ett nejförslag. Du borde rösta på vårat förslag istället. Jag konstaterar att när det gäller det här medborbgarförslaget röstade BUN;s arbetsutskott ja till det här och i kommunstyrelsen nej till motionen. Ena sidan vill ni ha alternativa driftsformer och i andra delar vill man avslå, säger Kenth Williamsson (S).

– Vi kommer att rösta nej, precis som Kenth säger, ändrar sig Jan-Olof Svedberg (SD) efter en liten snabb diskussion med Kenth som sitter några bänkrader framför…

– Någonstans gör vi fel, vi har försökt få bort fokuset. Det handlar inte om att personalen inte trivs, det kan vara fel på oss politiker. I min värld har vi skilda ideologier, men en sund konkurrens skapar både glädje och arbetslust. Kan ingen påverka blir det inte bra, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Nä, vi (S) prövar det mesta. Privatiseringen har inte alltid varit lyckad, menar Annelie Borgström (S).

– Jag tycker att vi ska behandla alla förslag lika, säger Anna-Karin Slunge (S).

– Hur ska man tolka det här? Svårläst och många tolkar olika, kontrar Roger Ödebrink (S).

– Ibland tycker jag att vi krånglar till det. Men vi måste förenkla. När vi tar det här ideologiskt om vem som ska utföra verksamheter. Här är ett medborgarförslag. Vi säger nej, men vi pekar på olika vägar, säger Gert Jonsson (M).

– Så som ni tänker nu tänkte politikerna i Stockholm för några år sedan och det vet vi vad som hände med dom, säger Marijo Corkovic (S).

Arkivfoto från förskolan

– Ska vi säga nej till någon som har kompetens, säger Atcha Adina (L).

– Vi har flera alternativa driftsformer idag inom förskolan. Skollagen kräver redovisning även från dem. Salle, snälla prata om inte byskolor. Du tryckte nog på lite när det gäller byskolor. Vi ska inte sitta och krama dem. Ska vi ha kvar dem ska vi även satsa på dem, kom inte dragandes med det där byskolesnacket igen, säger Roger Ödebrink (S).

I kommunstyrelsens arbetsutskott röstade femklövern ja till kommunledningskontorets förslag att avslå medborgarförslaget och (S) röstade nej och till förmån för Kenth Williamssons förslag.

Kommunfullmäktige beslutar att avslå medborgarförslaget mot bakgrund av att både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden redan idag har till uppgift att pröva förslag om alternativa driftsformer i samband med utveckling av verksamhet. Votering blev det i ärendet och (SD) var enda parti som inte var enade utan ledamöterna röstade både för och nej. Voteringen gjorde att 24 ja och 17 nejröster beslutar att enligt kommunstyrelsens förslag avslå medborgarförslaget. Reservation från (S), (V) och (EMP).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *